NAPETO U SIRIJI

Asadove pristaše napale veleposlanika SAD-a

29.09.2011 u 21:38

Bionic
Reading

Pristaše predsjednika Bašara al Asada u četvrtak su kamenovali konvoj američkog veleposlanika u Siriji kada je stigao na sastanak s jednim od čelnika oporbe, a zatim ga gađali jajima i rajčicama i pokušali provaliti u zgradu dok je bio na sastanku, rekli su američki dužnosnici i sirijski oporbeni aktivisti, prenosi TV mreža CBS

Ofenziva na grad Rastan

Najmanje 27 ljudi ubijeno je u posljednja tri dana u ofenzivi sirijskih snaga sigurnosti na grad Rastan u središnjem dijelu zemlje, priopćio je u četvrtak Mjesni odbor za koordinaciju kojeg čine protivnici režima predsjednika Bašara Al-Asada.
Prema istom izvoru, dvojica ubijenih su vojni dezerteri, pod čijom se kontrolom grad nalazi, dok su ostali mještani grada. Grad trpi snažna tenkovska granatiranja, uz potporu jurišnih helikoptera.

Američki veleposlanik Robert Ford bio je zarobljen u uredu tri sata, s bijesnom gomilom ispred zgrade. Veleposlanik Ford, otvoreni kritičar Asadove represije protiv prosvjeda koji traju šest mjeseci, u izgredima nije ozlijeđen, a na kraju je izveden iz zgrade pod pratnjom sirijskih snaga sigurnosti, koje su se pojavile sat vremena nakon početka napada. On se susreo s Hasanom Abdulom-Azimom, čelnikom zabranjene stranke Arapske socijal-demokratske unije. 'Sada kada su snage sigurnosti ovdje, vjerujem da njegov život nije u opasnosti', izjavio je Abdul-Azim.

Ford je razljutio sirijski režim posljednjih mjeseci, posjećujući nekoliko prosvjednih centara izvan Damaska u znak solidarnosti s ustankom protiv vlade. Najnoviji incident mogao bi dodatno podići napetosti između Washingtona i Damaska, koji je optužio SAD da pomaže poticanju nasilja u Siriji. U kolovozu je američki predsjednik Barack Obama zatražio Asadovu ostavku, rekavši da je izgubio legitimitet kao vladar.

'Mnoštvo prosvjednika pokušalo je napasti veleposlanika Forda i njegove suradnike iz veleposlanstvu, dok su obavljali normalan rad bilo kojeg veleposlanstva', izjavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner u Washingtonu. On je rekao da je veleposlanik otišao na sastanak s 'poznatom sirijskom političkom osobom', dodajući da su se Ford i njegovo osoblje sigurno vratili u američku ambasadu.

'Rulja je bila nasilna. Pokušali su, bezuspješno, napad na osoblje veleposlanstva, dok su se nalazili u vozilima veleposlanstva, koja su ozbiljno oštećena', rekao je Toner, dodajući da su pripadnici sirijskih snaga sigurnosti na kraju ipak pomogli u osiguravanju povratka veleposlanika i njegovih pomoćnika natrag na veleposlanstvo.

Bijela kuća u četvrtak je osudila napad provladinih prosvjednika na američkog veleposlanika u Damasku, koji je okarakterizirala pokušajem zastrašivanja diplomata koji 'svjedoči' okrutnosti sirijskog režima.

'Takvi napadi protiv diplomatskog osoblja, uključujući veleposlanika, su neutemeljeni i neopravdani', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na dnevnom brifingu za novinare.