potres

Arhitekti: Treba hitno osnovati koordinaciju za obnovu Zagreba

27.03.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti pokrenuli su inicijativu za hitnim osnivanjem koordinacijskog tijela kako bi se što kvalitetnije obnovile zgrade teško oštećene u nedavnom potresu u Zagrebu te spriječile štetu u budućnosti

Društvo arhitekata Zagreb, Arhitektonski fakultet, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatska komora arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti poslali su svoju inicijativu Vladi i Gradu Zagrebu, ne bi li se što prije uspostavilo tijelo koje bi definiralo sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere.

'Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom', istaknuli su u pismu upućenom premijeru i zagrebačkom gradonačelniku.

Izrazili su svoju spremnost da budu na raspolaganju građanima Zagreba i upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske te izvijestili da je tim stručnjaka već pristupio strateškoj analizi potrebnih aktivnosti za prevladavanje ovih zahtjevnih izazova.

Smatraju da je takav pristup nužan kako bi uspješno riješili trenutnu situaciju te prevenirali buduće slične situacije na dobrobit cijelog društva.

Prema njihovom prijedlogu, to bi radno tijelo koordiniralo gradske i županijske urede, državne institucije i predstavnike strukovnih udruženja i institucija, a s ciljem povećanja efikasnosti upravljanja te pravovremenog informiranje javnosti.

  • +59
Zagreb - četvrti dan od razornog potresa Izvor: Cropix / Autor: cropix

Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Republika Hrvatska te strukovna udruženja trebaju predložiti operativan tim stručnjaka koji će zajednički koordinirati svim fazama sanacije posljedica.

Kažu da će veliki broj inženjera različitih struka biti uključen u narednim fazama te je potrebno koordinirano i pravovaljano unaprijed organizirati zaduženja, financijski okvir i sve ostalo što je potrebno kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa, a samim time i novih ljudskih žrtava.

Koordinacija bi bila podijeljena u dvije razine te osobe zadužene za pravovaljano informiranje medija i javnosti - na prvoj bi bili zaduženi za strateško planiranje i upravljanje krizom, a na drugoj bi bile operativne radne skupine.