budući svećenik

Ovaj mladi bogoslov nakon potresa sjurio se s Kaptola i uskočio u vatrogasno odijelo; evo njegove priče

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 26.03.2020 22:57
  • Objavljeno 26.03.2020 u 22:54
Domagoj Koružnjak

Domagoj Koružnjak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX/ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA

Zagrebačka nadbiskupija donosi priču o mladom bogoslovu - vatrogascu, koji je nakon nedjeljog potresa krenuo s kolegama u pomoć svome gradu

Bogoslov Zagrebačke nadbiskupije, Domagoj Koružnjak član je DVD-a 'Kustošija'. 'Potres me kao i druge bogoslove zatekao na Kaptolu u Bogosloviji. Sve se jako brzo odvijalo. Reakcija rektora i poglavara je bila odlična. Kad sad razmišljam o tim prvim minutama nakon potresa zanimljivo je koliko sam ustvari uspio ostati pribran u tom trenutku. Čak sam odmah nakon što je prestalo tresti uzeo jaknu o obišao cijeli 3. kat naše zgrade. Išao sam od sobe do sobe, otvarao vrata i provjeravao da nije netko ostao slučajno u sobi.. Tek kad sam se uvjerio da su se svi spustili dolje onda sam i ja sišao u dvorište“, rekao je Domagoj Koružnjak.

Nakon brze reakcije u Bogosloviji, Domagoj je zajedno s kolegom otišao kući u Kustošiju. 'Dok smo se vozili nazvao sam svoje doma da provjerim kako su te se zatim odmah javio u zapovjedništvo DVD-a 'Kustošija'. Došao sam u naš vatrogasni dom, obukao radno odijelo i zajedno s drugim članovima DVD-a otišao na akciju', rekao je Domagoj.

DVD 'Kustošija' je raspoređen na pravcu od Črnomerca do Britanca sa zadatkom čišćenja Ilice koja je na mnogim mjestima bila neprohodna, stoji na stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Domagoj Koružnjak, lijevo

Domagoj Koružnjak, lijevo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zagrebačka nadbiskupija

'Zadaća je bila da osiguramo promet za vozila hitnih i interventnih vozila. Došli smo već oko 9 na teren i radili neprekidno do 15 sati. Bilo nas je oko dvadesetak iz moje postrojbe. Svi smo nosili zaštitnu opremu. Znali smo da ne smijemo zaboraviti opasnost od zaraze. Najviše posla bilo je kod Britanca gdje je došlo do velikog oštećenja na infrastrukturi javnog prijevoza', naglasio je Domagoj, prisjećajući se prvih sati nakon potresa.

Domagoj Koružnjak

Domagoj Koružnjak

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zagrebačka nadbiskupija

Nakon određenog zadatka DVD „Kustošija“ ostala je dežurati u slučaju da je Javnoj vatrogasnoj postrojbi trebalo uskočiti u pomoć. 'U 21.00 sati dobili smo zapovijed da možemo otići svojim kućama, ali da ostanemo dostupni kroz noć ukoliko će biti još potreba za intervencijama. Jako sam ponosan na sve dečke i cure iz DVD-a 'Kustošija' i na sve ostale vatrogasce. Reakcija je bila fantastična. Osjećam se radosno i ponosno što sam mogao pomoći svome Gradu', ispričao je.

  • +51
  • +48

Katedrala i Nadbiskupski dvor nakon potresa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zagrebačka nadbiskupija

24-godišnji Domagoj Koružnjak od svoje desete godine član je DVD-a 'Kustošija'. Do 18 godine bio je aktivan u vatrogasnoj mladeži, a od položenog ispita za vatrogasca 2014. izlazi na intervencije kao operativni član DVD-a.

U Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište na Kaptolu ušao je u rujnu 2016. kao bogoslov Zagrebačke nadbiskupije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!