GRAĐEVINSKI KAOS U OSIJEKU

Arhitekti traže zaustavljanje 'krezube' gradnje

26.05.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Osječka gradska vlast izrađuje izmjene Generalnog urbanističkog plana kojima će samo dijelom pokušati zaustaviti jedan od najvećih urbanističkih problema i fenomena – tzv. krezubu gradnju. Zahvaljujući liberalnim GUP-ovima, građevinske tvrtke provodile su scenarij gradnje višekatnica, od četiri i više katova, uglavljenih u ulice u kojima tradicionalno prevladavaju obiteljske prizemnice s prostranim vrtovima

Jedan od najočitijih primjera je istočnogradsko naselje Retfala u kojem će se izmjenama GUP-a omogućiti izgradnja više katova iako je taj dio grada poznat po prizemnicama i nižim katnicama.

'Konkretno, u Retfali s pretežno obiteljskom stambenom izgradnjom, zapadnom dijelu Ružine, od Sv. Ane do Kanižlićeve, uvjetuju se najviše tri nadzemne etaže', stoji u odgovoru pročelnice za urbanizam Branke Andraši na upit tportala.

O sveprisutnosti te krezube gradnje svjedoči i činjenica da se taj termin već službeno koristi i u gradskoj upravi, pa ga tako koristi i pročelnica u svom dopisu. Društvo arhitekata Grada Osijeka (DAOS) godinama upozorava na nužnost promjene loših GUP-ova, ali proces izrade izmjena započet 2007. godine završava se tek sada.

'Svinjac i sramota za grad'

Arhitekt i jedan od najglasnijih kritičara urbanističkog nereda Miroslav Pavlinić kaže da je DAOS predao preko 120 primjedbi od kojih se većina odnosi na sprečavanje famozne krezube gradnje.

'Godinama upozoravamo da se uništavaju urbanističko dovršeni dijelovi grada omogućavanjem gradnje visokih zgrada. Ponavljamo, trebalo se strogo odrediti područja u kojima će višestambena gradnja biti dozvoljena, a u drugima je ograničiti brojem nadzemnih etaža. Što peterokatnica ima tražiti u Krbavskoj ulici, tamo gdje su sve redom obiteljske kuće? Divaltova također izgleda nakaradno, na mjestu srušenih prizemnica nižu se poslovna zgrada, pa stambena, iza ugostiteljski objekt, pa obiteljska kuća, hotel, pa opet stambena zgrada. To je svinjac i sramota za naš grad', ogorčen je Pavlinić.

Ulice pod građevinskim napadima

Isto tvrdi i dugogodišnja predsjednica DAOS-a Željka Jurković i ističe da se stanje mora sanirati da bi se zadržale vizure Osijeka kao grada zelenila i mira, prostranih ulica i tipične niske gradnje.

'Ulice koje su pretrpjele najveće građevinske napade treba sanirati tako da se omogući gradnja u postignutoj visini, ali da na tome i stane. Ako je građeno do četiri kata, onda to treba biti granica, a ne ići na šest katova. U ostalim ulicama mora se zadržati dosadašnje stanje. Dakle, ako je obiteljska gradnja, dopušteno je na jednoj parceli graditi jedan objekt u kojem živi jedna obitelj', objašnjava Jurković, koju je na predsjedničkom mjestu zamijenila aktualna dogradonačelnica Danijela Lovoković, čiji komentar danas nismo uspjeli dobiti.

Međutim, Jurković kaže da arhitekti računaju na Lovoković kao na glas struke u gradskoj upravi i jamac kvalitetnije odluke.

Izmjena GUP-a do ljeta?

Od 120 primjedbi, DAOS traži i da se dopuštena izgrađenost građevinske parcele za obiteljske kuće poveća sa 10 na 40 posto.

'Ljudi se upravo zbog uživanja u vrtu i okolišu oko objekta odlučuju na gradnju kuće. Mi u Slavoniji doista imamo dovoljno prostora i ne moramo štedjeti na njemu kao, primjerice, u Dalmaciji, gdje je sve mnogo suženije', tumači Jurković.

Arhitekti još ne znaju službeno koje su primjedbe prihvaćene, ali prema ranijim izjavama dogradonačelnice Lovoković, prijedlog izmjena GUP-a trebao bi do ljeta biti predstavljen Gradskom vijeću koje će donijeti konačnu odluku.