TV SUČELJAVANJE JANŠA - PAHOR

Arbitraža je za Sloveniju kapitulacija

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.05.2010 21:58
  • Objavljeno 30.05.2010 u 21:53
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenski premijer Borut Pahor i čelnik oporbe Janez Janša ostali su na potpuno suprotstavljenim pozicijama oko arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u jednom od svojih zadnjih sučeljavanja u nedjelju na televizijskoj postaji POP-TV

Pahor je rekao da taj sporazum zaokružuje nacionalni program osamostaljivanja Slovenije, dok je Janša rekao da je Pahor napravio ustupak hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i da je arbitraža za Sloveniju "kapitulacija".

"Slovenskim biračima natovareno je teško breme, ali ja sam uvjeren da će se i ovaj put odlučiti pravilno i tako zaokružiti program osamostaljivanja", rekao je Pahor, koji je u sučeljavanju s Janšom još jednom pozvao birače da u nedjelju 6. lipnja glasuju za potvrdu arbitražnog sporazuma, te referendum o arbitraži usporedio s glasovanjem Slovenaca za samostalnu državu prije 20 godina, te sa onima na kojima se glasovalo za ulazak u EU i NATO.

Arbitražni sporazum po Pahorovim riječima omogućit će da Slovenija dobije određenu i "poštenu" granicu s Hrvatskom, a ujedno će omogućiti da se riješi spor koji je otežavao uspostavu što boljih odnosa sa susjednom državom i "trajan mir" na ovim prostorima.

Oporbeni prvak i nekadašnji premijer Janša izjavio je pak u polemičkom nastupu s Pahorom da arbitražni sporazum predstavlja "kapitulaciju" prema hrvatskoj politici koja u graničnom sporu sa Slovenijom nikad nije željela pristati na "načelo pravednosti" u rješenju spora i da ga Pahor pogrešno predstavlja kao uspjeh svoje politike.

"Arbitražni sporazum nema pozitivnu bilancu, ne radi se o tome koliko njime možemo dobiti nego o tome koliko njime možemo izgubiti", rekao je Janša, pozivajući birače da u nedjelju 6. lipnja glasuju protiv arbitražnog sporazuma.

Po riječima Janše, Slovenija bi arbitražom mogla dobiti samo dio Savudrijske vale i ostala bi bez teritorijalnog izlaza na otvoreno more kakav je po Janšinim riječima imala prilikom osamostaljenja.

Janša je biračima rekao da postoje alternative arbitraži ako se sporazum o arbitraži u nedjelju odbaci, no Pahor je ponovio da su ta obećanja nerealna i da bi se slovenska politika našla u neugodnoj situaciji ako birači odbiju za Sloveniju povoljan način određivanja granice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi