iza rešetaka

Arapski klan umiješan u spektakularne pljačke dragulja u Njemačkoj osuđen na zatvor

16.05.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Pokrajinski sud u Dresdenu osudio je u utorak petoricu pripadnika berlinskog arapskog klana na višegodišnje zatvorske kazne zbog krađe nakita koji pripada povijesnom muzeju Zelenom svodu u Dresdenu, u kojemu se čuva neprocjenjivo kraljevsko blago

U pljački koja se dogodila prije tri godine i koju njemački mediji nazivaju "najspektakularnijom pljačkom desetljeća" ukradeni su predmeti iz kolekcije saskih plemića, pri čemu su pljačkaši ciljano krali isključivo nakit. Između ostalog tada je ukraden i "Saski bijeli", 48-karatni bijeli dijamant.

Sud je petoricu pripadnika arapskog kriminalnog klana Remmo, starih između 25 i 29 godina, osudio na kazne od četiri i pol do šest i pol godina zatvora.

Oni su okrivljeni da su 25. studenog 2019. iz Muzeja kraljevske riznice u Dresdenu, gdje se čuva nakit saske kraljevske obitelji, ukrali povijesni nakit u procijenjenoj vrijednosti od 116 milijuna eura i pritom nanijeli štetu u milijunskom iznosu.

Pripadnici arapskog klana sa sjedištem u Berlinu uhićeni su nekoliko mjeseci kasnije i od tada se nalaze u pritvoru.

Relativno blage kazne rezultat su dogovora između odvjetnika okrivljenih i vlasti prema kojem je vraćen najveći dio ukradenih dragulja koji su djelomice bili sakriveni i u jednom berlinskom kanalu.

Sud je utvrdio da su počinitelji djelovali „izuzetno brutalno“ i s „ogromnom kriminalnom energijom“. Dobar dio nakita je tijekom pljačke oštećen.

Jedan od osuđenih se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog druge spektakularne pljačke, kada je 2017. iz berlinskog Bode muzeja ukraden stotinu kilograma težak zlatnik.

Pripadnici arapske obitelji su bili do sada umiješani u nekoliko spektakularnih pljački, između ostalog i pljačke dragulja iz berlinske luksuzne robne kuće KaDeWe 2014.

Vlasti su prije nekoliko godina najavile oštriju borbu protiv organiziranog kriminala iza kojeg stoje arapske bande koje djeluju ne samo u Berlinu nego i u ostatku zemlje.

Radi se o pripadnicima manjine Malamije, koji su krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačku pobjegli pred građanskim ratom iz Libanona.