ASAD NE ODUSTAJE

Arapska liga odbila sirijski zahtjev u vezi s promatračima

20.11.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Arapska liga odbila je u nedjelju zahtjev Damaska da izmijeni prijedlog o slanju izaslanstva sa 500 promatrača u Siriju, ocijenivši da bi takva izmjena radikalno utjecala na sam arapski plan za smirenje stanja u Siriji

Te dopune 'mijenjaju samu bit' prijedloga i 'radikalno utječu na narav zadaće, a to je nadzor provedbe arapskog plana za rješenje krize u Siriji i zaštitu sirijskih civila', ističe panarapska organizacija u priopćenju.

'Liga je odlučna razriješiti sirijsku krizu u arapskom okviru, kako bi se prekinulo nasilje i ubojstva te ispunili zahtjevi sirijskog naroda za promjene te političke i gospodarske reforme'.

Arapska liga je u petak izvijestila da je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem dan ranije poslao svom glavnom tajniku Nabilu al-Arabiju pismo u kojemu traži izmjenu tog plana.

Liga je htjela poslati izaslanstvo od 500 promatrača iz redova organizacija za ljudska prava, medija i vojnih stručnjaka u Siriju kako bi se zajamčila sigurnost civilnog stanovništva na nemirnim područjima.

Arapska liga je u srijedu dala predsjedniku Asadu tri dana da prekine nasilje nad civilima pod prijetnjom gospodarskih sankcija, nakon što je suspendirala članstvo Sirije u Ligi.

Damask je 2. studenog prihvatio arapski plan za rješenje krize, ali ga nije proveo na terenu, gdje ne posustaje represija u kojoj je od sredine ožujka ubijeno više od 3.500 ljudi, po UN-ovim podacima.

Uz potpuni prekid nasilja, plan obuhvaća dopuštenje izaslanicima i promatračima Arapske lige te arapskim i međunarodnim medijima da se slobodno kreću Sirijom kako bi se upoznali sa stanjem na terenu.