RADIOAKTIVNI POLONIJ

Arafatova ekshumacija određena za 26. studenoga

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.11.2012 22:08
  • Objavljeno 05.11.2012 u 21:19
Jaser Arafat Yasser Arafat

Jaser Arafat Yasser Arafat

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Posmrtni ostaci nekadašnjeg palestinskog vođe Jasera Arafata bit će ekshumirani 26. studenoga, osam godina nakon njegove smrti, u okviru istrage kojom se treba utvrditi je li bio ubijen.

Dva švicarska forenzičara već na Zapadnoj Obali razmatraju planove ekshumacije, koja je zahtjevna s tehničkog, pravnog i političkog gledišta, rekao je u ponedjeljak neimenovani diplomat.

Sud u Francuskoj u kolovozu je pokrenuo istragu o ubojstvu zbog Arafatove smrti, nakon što je institut iz Švicarske objavio da je otkrio visoke razine radioaktivnog polonija na odjeći bivšeg palestinskog vođe koju mu je dala njegova udovica Suha

Neprovjerene informacije o zavjeri već dugo prate Arafatovu smrt, još otkako su liječnici u francuskoj bolnici u kojoj je umro ustvrdili da ne mogu utvrditi uzrok smrti. Suha je izrazila uvjerenje da je Arafat bio otrovan i zatražila ekshumaciju kako bi se s njegovog tijela uzeli uzorci na kojima će se provesti ispitivanja na polonij.

Švicarska Sveučilišna bolnica iz Lausanne poslala je Patricea Mangina i Francois Boshud, dvojicu uglednih forenzičara u Ramalu koji usko surađuju s Palestinskom samoupravom i francuskim pravosudnim dužnosnicima, rekla je glasnogovornica bolnice Darcy Christen

"Poslali smo svoje najbolje stručnjake na završne konzultacije. Znanstveno je to izvodivo ako se provede do kraja studenoga", rekla je Christen.

Švicarski institut za radijacijsku fiziku, koji djeluje u sklopu bolnice, objavio je da je osam godina rok koji se smatra graničnim da bi se mogli otkriti tragovi smrtonosne radioaktivne tvari.

Još uvijek nije jasno jesu li i drugi članovi Arafatove obitelj dali dopuštenje za ekshumaciju. Na Zapadnoj obali prilično je raširena sumnja da će njegovo tijelo ikad biti maknuto iz mauzoleja.

Kad je Arafat umro, nije provedena obdukcija, u skladu s prvotnom željom njegove udovice. Prije nego je primio hitnu medicinsku pomoć u Francuskoj, Arafata je Izrael 2,5 godine držao u izolaciji.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!