JAKOVČIĆEV IZBOR

Apsolutna vlast u Istri ili bogato plaćen posao europarlamentarca

05.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ivan Nino Jakovčić, alfa i omega istarske politike posljednjih 20 godina, napravio je novi salto mortale i ponovno povukao odluku o povlačenju iz politike

Natezanje oko Jakovčićeva napuštanja politike traje najmanje godinu dana, a na novi povratak ga je natjerao Damir Kajin, koji se osjetio uvrijeđenim što nije izabran za nasljednika IDS-ova lena. Kako je Kajin odlučio izazvati dojučerašnje suradnike na megdan u bitki za županiju, u Istri je nastala neočekivana politička pomutnja i Nino Jakovčić se ponovno morao vratiti kao spasilac.

Do sada, jedina konstanta Jakovčićeve politike bila je vladavina Istrom čvrstom rukom i destabilizacija svake vlade s kojom je surađivao.

Uglavnom, da ne duljimo, ptičice na grani znaju da je Jakovčićeva davna želja i na neki način kapitalizacija dugogodišnjeg rada u politici, jednoga dana postati zastupnikom u Europskom parlamentu.

Kako se vrijeme ulaska u Europsku uniju bližilo, Jakovčićeve šanse da postane eurozastupnik sve su više kopnile. Zbog čega je, svjestan da mu je dugogodišnja ambicija praktički neostvariva, i najavio izlazak iz politike.

Novi povratak završni je Jakovčićev juriš na glavni cilj njegove političke karijere i pritom neće birati sredstva. Ali problem je u tome što je IDS mala lokalna stranka i na izborima za europski parlament neće dobiti zastupnika bez pomoći nekoga većega, velike političke ribe. Jakovčiću je nužan dogovor sa SDP-om, a rat koji je izazvao lobiranjem protiv projekta Plomin i oko SDP-ove podrške Kajinu morat će brzo riješiti.

Jer jednom kada Hrvatska uđe u EU, imat će 12 zastupnika u Strasbourgu/Bruxellsu. Kako sada stvari stoje, na izborima za Europski parlament cijela Hrvatska će biti jedna izborna jedinica, što praktički znači da će šansu za bogatu briselsku sinekuru imati samo članovi SDP i HDZ-a.

Naravno, postoji i opcija koaliranja, koja je i jedina šansa Jakovčiću za proboj do eurozastupničke fotelje, ali prethodno će morati sanirati štetu nastalu u sukobu s Milanovićem. Zato Jakovičić i govori Mislavu Togonalu u 'Nultoj točki', kao u polušali, da je u svojevrsnoj kazni kod premijera Milanovića, ali i ne pomišlja ovoga puta napuštati Vladu ili ići do kraja u tom sukobu.

Jakovčić će morati izabrati između apsolutne vlasti u Istri i bogato plaćenog mjesta europskog zastupnika.

Novi povratak, nakon što je već praktički bio odustao od političke karijere, znači da je Jakovčić sigurno sklopio ili će uskoro sklopiti vezanu trgovinu s Milanovićem o nizu otvorenih pitanja, redom: Plomin, suradnja na nacionalnoj razini, nesuradnja na lokalnoj razini (slučaj Kajin) i mjesto na zajedničkoj listi za eurozastupnika.