rajski papiri

Appleby - tvrtka koja drma svjetskim offshore biznisom

07.11.2017 u 19:13

Bionic
Reading

U središtu priče o curenju 13,4 milijuna dokumenata nazvanih Rajski papiri našla se tvrtka Appleby, jedan od najvećih svjetskih odvjetničkih ureda koji se bavi offshore biznisom. Dokumenti raskrinkavaju to kako svjetska elita skriva novac u poreznim oazama, a u tome im pomažu tvrtke poput Applebya

Samo po sebi djelovanje offshore kompanija i deponiranje legalno zarađenog novca na recimo Kajmanskim otocima nije nelegalno. Nelegalno je ako se taj posao obavlja za pojedince i tvrtke koji nemaju pokriće za novac koji žele prebaciti u poreznu oazu. U takvoj situaciji tvrtke poput Applebya dovode se u situaciju da svjesno sudjeluju u pranju novca.

U priopćenju za javnost nakon objave Rajskih papira poručili su da nisu napravili ništa nelegalno i da je objava politička agenda protiv offshorea

Upravo na premisi legalnog offshore poslovanja Appleby je izgradio ugled renomirane tvrtke koja klijentima željnim anonimnosti pomaže skriti dijelove bogatstva od znatiželjnih pogleda, kao i izbjeći plaćanje poreza u zemljama porijekla.

Što je Appleby?

Appleby je pravna offshore kompanija osnovana 1898. godine, koja je za svoj rad osvojila niz nagrada.

Diči se titulama pravne tvrtke 2015. godine i offshore tvrtke godine. Sama sebe smatra liderom u branši. Prihodi tvrtke iznose preko 100 milijuna dolara godišnje, a zapošljavaju preko 400 radnika diljem svijeta i klijenti ih hvale kao radišne i prijateljski nastrojene. 

Kako navode iz Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), Appleby pripada offshore magičnom krugu, neformalnom skupu najvećih offshore tvrtki koje se 'laktare' za isti posao.

Lov u mutnom s klijentima sumnjiva zaleđa

Međutim, kako su otkrili Rajski papiri, unatoč unutarnjim kontrolama i tvrdnjama da se bore protiv pranja novca, na vidjelo je izašlo to da je Appleby imao za klijente osobe osumnjičene za korupciju te sumnjive poslove s tvrtkama iz Irana, Libije i Rusije.

Kada su ICIJ i medijski partneri u travnju 2016. godine započeli s objavljivanjem takozvanih Panamskih papira, promotori offshore biznisa su pokušavali umanjiti važnost tog otkrića.

Tvrdili su da je Mossack Fonseca, odvjetnička tvrtka sa sjedištem u Panami, koja se nalazila u središtu tog skandala, zapravo otpadnik. 'Mossack Fonseca predstavlja jedan od posljednjih bastiona mračne strane međunarodnog financijskog sustava koji rapidno nestaje', pisao je tada magazin Wealth Management. 

Više o slučaju Rajskih papira pročitajte u tekstovima:

>> Pogledajte koje svjetske face posluju i skrivaju novac u tajnim poreznim oazama

>> Britanska kraljica sklonila od poreznika imovinu vrijednu 10 milijuna funti

Međutim Rajski papiri otkrivaju da je i 'ugledni' Appleby uhvaćen s prstima u pekmezu.

Interni dokumenti Applebya, koje su proučili suradnici ICIJ-a, pokazuju da čak i kad offshore tvrtka investira velike svote novca u transparentnost i ugled, prevlada privlačnost zarade iz mračne sfere ekonomije. Pokazalo se da je offshore kompanijama teško izbjeći poslovanje s kriminalcima, korumpiranim političarima i klijentima upitna kredibiliteta.

Naveli su i primjer opisujući kako je Appleby godinama poslovao s tvrtkom Crescent Petroleum, koja je u vlasništvu Hamida Jafara, čiji je brat vodio nuklearni program za iračkog diktatora Sadama Huseina, bez provjere njegova zaleđa.

Drugi primjer je Ehud Arye Laniado, direktor i suvlasnik belgijske tvrtke Omega Diamonds, koji se dovodi u vezu s trgovinom 'krvavim dijamantima' iz Afrike.

Čime se Appleby konkretno bavi?

Appleby se prvenstveno bavi otvaranjem fiktivnih tvrtki u poreznim oazama za klijente koji žele izbjeći plaćanje poreza ili sakriti svoje bogatstvo te uspostavlja 'trustove'. Prema Hrvatskoj enciklopediji, u angloameričkom zakonodavstvu trust predstavlja odnos između pravnih ili fizičkih osoba u kojem jedna ima ovlast upravljanja imovinom, a druga povlasticu primanja koristi od te imovine.

Podružnice Applebya bave se sastavljanjem oporuka za svoje bogate klijente te se parniče za klijente od kojih se potražuje odšteta za nesreće na radu. Također savjetuju korporacije i posreduju pri razvodima.

Gdje Appleby djeluje?

Tvrtka je osnovana na Bermudima, a većinom je orijentirana na sjevernoameričko tržište. Ima poslovnice u svih 50 američkih saveznih država. Ured u Hong Kongu otvorili su 1990. godine, a poslovnice imaju i u većini zemalja ili teritorija koji se smatraju poreznim oazama, poput Kajmanskih otoka, Mauricijusa ili Otoka Man. Prva su offshore pravna tvrtka koja je otvorila ured u Kini.

Tko su klijenti Applebya?

Među klijentima Applebya mogu se pronaći princeze, premijeri država i holivudske zvijezde. Radili su poslove za neke od najbogatijih oligarha svijeta od Rusije, preko Bliskog istoka i Azije, do Afrike. 

ICIJ je od značajnijih klijenata izdvojio KPMG, EY (bivši Ernst & Young), PricewaterhouseCoopers, Uber, Apple, Nike i Glencore. U 2014. godini klijenti su im bile prestižne banke kao što su Citigroup, Bank of America, HSBC, Credit Suisse i Wells Fargo.