pandora papers

Među milijunima dokumenata koji su iscurili u javnost u najnovijoj offshore aferi pojavilo se i ime sina ministra Fuchsa, evo što on kaže na to

04.10.2021 u 08:41

Bionic
Reading

Milijuni dokumenata procurili su u javnost, a Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima otkrio je da se imovina vrijedna bilijune dolara skriva u poreznim oazama diljem svijeta. Istraga u kojoj je sudjelovalo 600 novinara, nazvana Pandora Papers, temelji se na oko 11,9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge i razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki. U dokumentima ima i Hrvata

ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i političkih dužnosnika koji su osnovali 1000 tvrtki, od kojih više od dvije trećine na Britanskim Djevičanskim otocima.

Prema tim dokumentima, jordanski kralj Abdulah II osnovao je najmanje tridesetak takvih kompanija u poreznim oazama i preko njih kupio 14 luksuznih nekretnina u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji za više od 106 milijuna dolara.

Češki premijer Andrej Babiš uložio je 22 milijuna dolara u tvrtke koji su poslužile za financiranje kupnje dvorca Bigaud na jugu Francuske. U dokumentima se spominju i kolumbijska pjevačica Shakira, njemačka manekenka Claudia Schiffer i indijski igrač kriketa Sachin Tendulkar. Pojavljuje se i ime bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira. Na popisu ima i Hrvata.

Novinari portala Oštro, kako prenosi 24 sata, među dokumentima su pronašli i Rikarda Fuchsa, sina hrvatskog ministra Radovana Fuchsa, koji je 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd., čija je svrha bila objašnjena kao 'posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj'.

Rikard Fuchs novinarima portala Oštro rekao je da svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego da je bila riječ o 'projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj' s jednim američkim fondom. Projekt nije realiziran, a kako im je objasnio Fuchs, tvrtka je ugašena 2020. godine.