PROCURILI PARADISE PAPERS

Pogledajte koje svjetske face posluju i skrivaju novac u tajnim poreznim oazama

06.11.2017 u 11:49

Bionic
Reading

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je 13,4 milijuna dokumenata, nazvanih Rajski papiri (Paradise papers), u kojima razotkrivaju najveće svjetske kompanije, šefove država i globalne zvijezde iz svijeta zabave i sporta koji svoje bogatstvo skrivaju u tajnim poreznim oazama

Dokumenti su procurili iz dvije renomirane agencije za offshore usluge s Bermuda i iz Singapura, kao i iz 19 službenih poslovnih registara zemalja koje predstavljaju porezne rajeve, poput Antigve i Barbude ili Cookova otočja.

Kako navodi Guardian, većina dokumenata odnosi se na poslove Applebya - međunarodnog odvjetničkog ureda sa sjedištem na Bermudima, koji služi kao svojevrstan posrednik za transfer novca u offshore odredišta - i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura. Unatoč ugledu renomirane tvrtke, Rajski papiri su pokazali da je Appelby poslovao i s tvrtkama sumnjiva ugleda iz Libije, Rusije i Irana.

Rajski papiri produbljuju otkrića prošlogodišnjih Panamskih papira.

Među globalno najatraktivnijim imenima koja su se našla u Rajskim papirima britanska je kraljica Elizabeta II, bliski suradnici američkog predsjednika Donalda Trumpa, kanadskog premijera Justina Trudeaua, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, glazbene zvijezde Bono Vox i Madonna i mnogi drugi.

Za sada na objavljenim dokumentima nema hrvatskih državljana, ali je hrvatskoj javnosti svakako itekako zanimljivo to da se na popisu našla sestra bivšeg crnogorskog premijera i predsjednika Mile Đukanovića, Ana Kolarević.

Rajski papiri razotkrivaju globalno okruženje u kojem utaja poreza može cvjetati te se objašnjavaju složeni i naizgled umjetni načini na koje najbogatije korporacije mogu legalno zaštititi svoju imovinu.

  • +4
Brigitte Macron i Bono Vox Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Do materijala je prvi došao njemački list Süddeutsche Zeitung, a podijelio ih je s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara i 94 druga medija poput Guardiana, BBC-ja i New York Timesa.

Dokumenti otkrivaju da je oko 10 milijuna funta (11,3 milijuna eura) privatnih sredstava britanske kraljice Elizabete II uloženo na Kajmanskom otočju i na Bermudima. Dio novca je otišao kompaniji koja je optužena da iskorištava siromašne obitelji i ugrožene ljude.

Papiri pružaju uvid i u uplate ruske firme Sibur, s kojom je povezan američki ministar trgovine Wilbur L. Ross.

Trumpov ministar Ross je milijunaš i investitor s Wall Streeta koji je imao udio u tvrtki Navigator. Jedan od najvećih klijenata Navigatora je spomenuti Sibur, ruska plinska i petrokemijska kompanija s vezama bliskim Kremlju, preciznije ljudima od najvećeg povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Navigator je od Sibura primio više od 68 milijuna dolara od 2014. godine. Trump se nalazi pod paljbom političkih protivnika zbog bliskih veza s Kremljem, a neki od suradnika pod istragom su FBI-ja pa će Rossova prošlost dodatno uzdrmati ozbiljno narušenu poziciju američkog predsjednika.

Rajski papiri otkrivaju i da je Wesley Clark, nekadašnji kandidat za predsjednika Demokratske stranke i zapovjednik NATO-a u Europi, bio direktor kompanije za internetsko klađenje, ali i kompleksnu mrežu offshore kompanija koju su isplela dva ruska milijardera kako bi se domogli dionica engleskih nogometnih klubova Arsenala i Evertona.

  • +6
Justin Trudeau Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podaci otkrivaju i da je Stephen Bronfman, savjetnik i bliski prijatelj kanadskog premijera Justina Trudeaua, s još nekoliko ljudi tajno prebacivao milijune dolara u kajmanski trust. Otkriće bi moglo ozbiljno posramiti Trudeaua koji se kao političar snažno bori protiv odljeva novca u porezne oaze.

Među brojnim imenima objavljenim u Rajskim papirima našao se i Nenad Popović, ministar bez portfelja u vladi Srbije. Dokumenti otkrivaju da njegovi poslovi i imovina vrijede najmanje 75 milijuna dolara, dok je njihova tržišna vrijednost veća od 100 milijuna.

Od zanimljivijih imena koja su koristila blagodati offshorea možemo izdvojiti bivšeg austrijskog premijera Alferda Gusenbauera, australskog premijera Malcoma Turnbulla, kćerku bivšeg kineskog premijera Li Xiaolina, bliske prijatelje Vladimira Putina i oca bivšeg britanskog premijera Davida Camerona, Iana Camerona, kao i američkog državnog tajnika Rexa Tillersona.

Skrivanjem novca u poreznim oazama bavile su se i multinacionalne korporacije, među kojima su Nike i Apple.