NASTAVLJA SE RAT PATENTIMA

Apple traži još 700 milijuna dolara od Samsunga

23.09.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Američka informatička tvrtka Apple zatražila je još 700 milijuna dolara odštete pošto joj je jedan kalifornijski sudac odobrio milijardu dolara, a Samsung traži obnovu postupka

U sudskom dokumentu zaprimljenom u petak kasno navečer, "Apple traži dopunu postojećoj presudi radi povećanja odštete za 707 milijuna dolara", ocijenivši da dobivena odšteta nije dovoljna za Samsungovo kopiranje patenata na konstrukciju proizvoda.

Apple traži da odšteta pokrije "sve kopirane proizvode", ističe se u dokumentu.

Usto, Samsung u posebnom dokumentu ističe da "pritisci suda u vezi sa zakazivanjem ročišta, svjedocima i dokazima još nisu viđeni u ovako složenom i opsežnom sporu zbog patenta i onemogućili su Samsung da podnese potpun i objektivan spis kao odgovor na brojne optužbe Applea".

"Samsung zato s dužnim poštovanjem traži od suda obnovu postupka i vrijeme za pripremu te nepristranost prema strankama", dodaje.

Apple i Samsung se međusobno optužuju za kopiranje patenata na sudovima u čitavom nizu zemalja, s dosad različitim ishodom.

Apple je odnio veliku pobjedu u kolovozu u Sjedinjenim Državama, kada je porota u Kaliforniji zatražila da Samsung plati globu veću od milijardu dolara.

Američka tvrtka je pak odbijena na japanskom sudu, a jedan korejski sudac kaznio je i Apple i Samsung.

Apple je najveća svjetska tvrtka za proizvodnju informatičkih tableta, a Samsung je druga po veličini, dok su im mjesta zamijenjena na tržištu multimedijskih telefona (pametnih telefona ili smartphonea).