sastanak cedc-a

Anušić u Pragu: Mir na zapadnom Balkanu pogrešno je uzimati zdravo za gotovo

08.12.2023 u 21:50

Bionic
Reading

Mir na području zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi pogreška uzeti ga zdravo za gotovo, rekao je ministar obrane Ivan Anušić na sastanku Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) u Pragu, priopćio je u petak MORH

Anušić je sudjelovao na sastanku ministara obrane država članica Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) u Pragu u četvrtak i petak. Ministri su na dvije radne sjednice razmijenili mišljenja o rezultatima ovogodišnjeg češkog predsjedanja inicijativom, o sigurnosnoj situaciji na području zapadnog Balkana te o implikacijama rata u Ukrajini i zbivanja u pojasu Gaze na sigurnost područja zapadnog Balkana.

Anušić je uvjeren da će ova suradnja postati još sadržajnija, osobito imajući u vidu nužnost izgradnje mirnijeg, stabilnijeg i prosperitetnijeg područja zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju.

"Za Hrvatsku je to od iznimne važnosti jer je očuvanje mira, jačanje demokracije i napredak procesa euroatlantskih integracija ključno za sigurnost i stabilnost Europe u cjelini. Mir na području zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi pogreška uzeti ga zdravo za gotovo", rekao je Anušić.

Dodao je da su propuštene prilike za napredak u procesu europskih integracija dovele do aktivnijeg snaženja poluga ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu, priopćeno je.

Uz ministre država CEDC inicijative - Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Češke te promatračice Poljske, na drugoj radnoj sjednici sudjelovali su i ministri obrane ili predstavnici država zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

U kontekstu zbivanja u pojasu Gaze, Anušić je istaknuo da Hrvatska nedvosmisleno osuđuje teroristički napad na Izrael i odlučno podupire pravo Izraela na obranu u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u priopćenju MORH-a.

"Preko noći smo se suočili s realnošću ogromnih razmjera stradavanja nedužnih civila u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali. Sad je bitno poduzimati korake koji će dovesti do održivog mira i budućnosti. U ovom trenutku, važno je stajati podjednako uz Izrael i Ukrajinu, dvije demokracije pod izravnim napadom", rekao je ministar.

Ministar se na marginama sastanka CEDC-a u Pragu sastao s kolegama iz Slovenije, BiH i Kosova. Anušić je istaknuo da su Hrvatska i Slovenija "primjer savezničke solidarnosti" što se pokazalo kad se Slovenija suočavala s poplavama, a Hrvatska s potresom. Dodao je da će Hrvatska nastaviti pomagati BiH u području obrane i sigurnosti, a posebno po pitanju pristupanja euroatlantskim integracijama te pružati potporu Kosovu na putu prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.