30 godina zatvora

Anto Nobilo: Perković bi za godinu-dvije trebao izaći na slobodu

11.07.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Ante Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića, komentirao je u N1 studiju uživo izručenje svog klijenta Hrvatskoj te rekao da bi Perković unutar godinu do dvije trebao izaći na slobodu

'Računam da bi unutar sljedećih godinu, dvije trebao izaći na slobodu. Išli smo s tužbom na Europski sud za ljudska prava jer on nije imao pravo na pošteno suđenje i nepristrani sud. Sudac Dauster je sudio suizvršiocu u prethodnom postupku i stekao preduvjerenje o Perkovićevoj krivici. On se sam morao izuzeti iz postupka, a nije to učinio. Očekujemo da će ta presuda biti ukinuta na Sudu za ljudska prava. Ako pada osnovna presuda, onda padaju i ostale presude, i on mora izaći iz zatvora', objašnjava za N1. te dodaje da će u tom slučaju uslijediti novi postupak, a i novo suđenje bi bilo u Njemačkoj.

Navodi kako ne zna je li Perković već stigao jer, kako kaže, trebao bi stići za nekoliko sati, iako su se pojavile informacije da je već u Hrvatskoj.

Objašnjava kako će Josip Perković najprije četiri tjedna provesti u dijagnostičkom centru u kojemu će se utvrditi u kojoj kaznionici će služiti kaznu te da će tražiti detaljan medicinski pregled. 'On nije imao medicinsku zaštitu kakvu je trebao i bojim se da je došlo do oštećenja njegovog zdravlja. U Njemačkoj su mu otvoreno rekli da oni neće trošiti svoja sredstva jer on će služiti kaznu u Hrvatskoj. Kao primjer, izvadili su čovjeku prednji zub, jedinicu. U 21. stoljeću umjesto popravka, izvadili su čovjeku zub......', rekao je Nobilo.

Josip Perković pred njemačkim je sudom osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a u Hrvatskoj mu je kazna preinačena u 30 godina zatvora jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje kaznu doživotnog zatvora. Perkoviću je ostalo odslužiti još oko 24 i pol godine.