UBOJSTVO U MAKEDONIJI

Antivakser i proruski desničar na hrvatskoj tjeralici: Tko je Palčo, ubojica tinejdžerice u bijegu?

04.12.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Slučaj ubojstva 14-godišnje Vanje Đorčevske koja je ubijena nakon otmice u centru Skoplja potresao je regiju. Za ubojstvo tinejdžerice, ali i 74-godišnjeg muškarca iz Velesa koji je ubijen nekoliko dana ranije, nakon priznanja trojice privedenih osumnjičena su petorica muškaraca među kojima je i otac djevojčice, no prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo je u bijegu. Priča o njemu je nadrealna

Ljupčo Palevski-Palčo u makedonskoj je politici i društvu poznat kao bivši predsjednik gradske organizacije socijaldemokratskog SDSM-a u Skoplju, bivši građevinski mogul, vlasnik tjednika Start, autor podcasta te osnivač nekoliko stranaka, među kojima je najpoznatija aktualna Desna stranka.

Njegov poslovni uspon u građevinskom poduzetništvu krenuo je, kako to obično biva, baš kad je bio na čelu skopskih socijaldemokrata. Ipak, vremenom se 'oteo kontroli' i od vjernog simpatizera stranke koja je danas na vlasti postao njezin najžešći kritičar. U podcastu Teški razgovori, koji se emitira na YouTube kanalu Infomax sklonom širenju teorija urote, od onih učestalih tijekom epidemije koronavirusa do aktualnih tlapnji o ratovima u Ukrajini i Izraelu, često je ugošćavao političare i javne osobe s ekstremno desnog, ali i lijevog političkog spektra.

Posljednjih mjeseci nije se pojavljivao u ovom podcastu te je svoje antizapadne i urotničke stavove prebacio na svoj privatni Facebook, no emisija je nastavila aktivističkim putem koji je Palčo zacrtao u vrijeme kad se borio protiv promjene ustavnog imena Makedonije. Nedavno je u emisiji, primjerice, gostovao predsjednik parlamentarne stranke Ljevica, Dimitar Apasiev, a emisija je objavljena pod naslovom 'Vratit ćemo ime i sve ih uhititi'. Misle, naravno, na ime Makedonije koja je promijenila ime u Sjeverna Makedonija, te na političare vladajućeg establišmenta u toj zemlji koje bi Palčo i Apasiev, kad bi im netko dao vlast, sve strpali iza rešetaka.

Emisija 'Teški muabeti' s Dimitrom Apasievim Izvor: Društvene mreže / Autor: Infomax

Palevskom je boravak iza rešetaka jako dobro poznat. Samo u posljednje tri godine priveden je najmanje tri puta - prvi puta u lipnju 2020., kad je priveden zbog kršenja mjere samoizolacije, jer je sjedio u kafiću u Skopju. U rujnu iste godine priveden je u beogradskoj zračnoj luci na putu za Moskvu, a nakon osam mjeseci ponovno je pušten na slobodu, nakon čega se vratio u Sjevernu Makedoniju. Ovo privođenje posebno je zanimljivo, jer je uhićen po hrvatskoj tjeralici iz 2015., zbog navodnog duga njegove tvrtke u Hrvatskoj. Na stranicama Interpola hrvatska tjeralica više nije aktivna, a nije poznato je li Palevskom tada suđeno i pod kojim okolnostima je pušten.

Treći puta je uhićen u svibnju ove godine kod tunela Demir Kapija na jugu Makedonije, gdje je priveden s još tri osobe u potrazi za zlatom. Tom je prilikom, kako stoji u službenoj bilješci makedonske policije, pokušao baciti pištolj za koji je imao samo dozvolu za posjedovanje, a ne i za nošenje.

I Palevski, kao i ostala četvorica osumnjičenih, članovi su opskurnog političkog udruženja Desna stranka, koje se zalaže za neovisnu Makedoniju izvan međunarodnih asocijacija, ali ne krije simpatiju prema Rusiji i vlasti Vladimira Putina. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski na današnjoj je tiskovnoj konferenciji potvrdio da su prostorije te stranke pretražene u okviru dokaznih radnji, ali da nisu uspjeli povezati politički aktivizam osumnjičenih i moguće financiranje stranke s otmicom djevojčice i novcem.

Proteklih dana, dok su policija i javnost u cijeloj regiji tražile nestalu djevojku, Palevski se ponašao kao da se ništa ne događa, redovno objavljujući političke statuse na društvenim mrežama. Posljednji post objavio je prošlog petka, a tog dana, kad je završavao skup OESS-a u Skoplju, napisao je čak šest objava. 29. studenog, dva dana nakon nestanka i ubojstva djevojke, imao je i video obraćanje svojim pratiteljima na temu - dolara.

Na Facebook stranici emisije Teški razgovori sinoć, nešto iza ponoći, emitirana je izvanredna emisija koju je vodio Aleksandar Mitovski, urednik portala Infomax, inače i sam svojedobno osuđen na 6 mjeseci zatvora zbog odavanja službene tajne u jednom od podcasta. Mitovski se u 45-minutnom obraćanju silno trudio ograditi od bjegunca Palevskog, dok se s YouTube kanala Infomax ubrzano brišu emisije koje vodi Palevski, no u trenutku pisanja ovog teksta naslovnu fotografiju ove Facebook stranice još uvijek 'krasi' njegov lik. Postoje li političke implikacije ovog slučaja i kakva je veza opskurne tvrdolinijaške desnice s novcem koji su, kako tvrdi policija, Palčo i društvo kanili iznuditi od majke ubijene djevojčice, trebala bi pokazati istraga.