NE ODUSTAJE

Antisemitski ispad Sarah Palin

19.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Čelnica ekstremno desnog pokreta The Tea Party i bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin izazvala je veliku raspravu antisemitskim ispadom tijekom televizijskog govora u povodu pokolja u Arizoni, a stavove tvrdokorno brani i u intervjuu mreži Fox News

Podsjetimo, Palinova je dala širu televizijsku izjavu u kojoj je iskoristila izraz 'blood libel', a koji se u prošlosti koristio za optuživanje Židova da u tajnim vjerskim ceremonijama obavljaju ritualna klanja i slično (u srednjem vijeku se tvrdilo da ubijaju otetu kršćansku djecu), što je bilo povodom za progone toga naroda.

Ona je sebe stavila u poziciju žrtve koja je optužena da je odgovorna za pokolj u Arizoni, što je razljutilo židovske organizacije jer je iskoristila pojam koji pripada pamćenju žrtava raznih progona tijekom povijesti, ali i Holokausta.

U razgovoru za Fox News koji je prenio britanski list The GuardianSarah Palin brani te riječi i kaže da je ljevica neće biti ušutkati.

Kazala je da je pojam 'opravdan' jer je i ona lažno optužena da je odgovorna za krvavi napad u kojem je teško ranjena demokratska zastupnica Gabrielle Giffordsprva Amerikanka židovskoga porijekla koja u Kongresu predstavlja Arizonu.

Kad je upitana zna li što znači 'blood libel', Palinova je kazala da to znači biti neopravdano optužen da imaš tuđu krv na rukama te je istaknula činjenicu da je isti pojam, ali ne u religijskom kontekstu, bio iskorišten u jednom komentaru lista The Wall Street Journal prije njezinog spornog televizijskog nastupa.

Intervju na desno orijentiranom kanalu Fox News (koji plaća Palinovu kao komentatoricu) prikazan je istoga dana kad je The Washington Post objavio anketu prema kojoj 80 posto građana misli da je predsjednik Barack Obama govorio puno bolje nego Palin u povodu atentata u Arizoni.

U polusatnom razgovoru Sarah Palin koja se, prema mišljenju mnogih, priprema kako bi se suprotstavila Obami na izborima 2012, kazala je da se ne kani baviti sama sobom, nego obraniti od lažnih napada, ali nijednom nije spomenula ranjenu zastupnicu Giffords, niti druge ranjenike ili smrtno stradale osobe.

Palinova smatra da je važno uvesti civilizacijske norme u političku raspravu i da se ne smije (kao što tvrdi da je to učinio predsjednik Obama) iskoristiti pokolj u Arizoni za prikupljanje političkih simpatija.

http://www.youtube.com/watch?v=NPzsklL0hLE