hrejting

Ankete pokazuju da Andrej Plenković nema previše razloga za brigu, no s izborom potpredsjednika HDZ-a stvari su malo složenije

22.02.2020 u 19:40

Bionic
Reading

Tri su tjedna do unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Kako stoje kandidati za predsjednika stranke te za njihove zamjenike pokazalo je posljednje istraživanje HRT-a i Promocije plus

Andreja Plenkovića i dalje za šefa HDZ-a želi velika većina birača, među kojima nisu svi i članovi HDZ-a s pravom glasa na izborima, njih čak 72,2 posto. Za Miru Kovača je 23,6 posto birača HDZ-a. Ne zna ili ne može se odlučiti, njih je 4,2 posto, javlja HRT.

Drugo pitanje bilo je: koga biste željeli za zamjenika predsjednika HDZ-a i tu je rezultat bio nešto neizvjesniji. Malo više od polovice ispitanih, 54,1 posto, na tom mjestu vidi ministra branitelja Tomu Medveda, kandidata kojeg je predložio Andrej Plenković. Istodobno 35,5 posto za zamjenika predsjednika stranke želi vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penavu, kandidata iz Kovačeva tima. Neodlučnih je 10,4 posto.

Zanimljivo je vidjeti i kako stoje kandidati za zamjenike predsjednika u odnosu na to koga birači žele na čelu stranke. Od onih koji za šefa HDZ-a žele Andreja Plenkovića, 58,7 posto za zamjenika bira njegova kandidata za to mjesto, Tomu Medveda. No njih 27,8 posto za drugog čovjeka stranke želi kandidata iz suprotnog tabora - Ivana Penavu. Neodlučnih ili onih koje ne zanima je 13,5 posto.

Od onih koji za predsjednika stranke žele Miru Kovača njih gotovo dvije trećine, 64,7 posto, za zamjenika želi i njegova kandidata Ivana Penavu. 18 posto za Kovačeva zamjenika želi Plenkovićeva kandidata Tomu Medveda, a neodlučnih ili nezainteresiranih je 17,3 posto.

Anketu je za HRT od 14. do 18. veljače provela agencija Promocija plus, na uzorku od 1400 ispitanika uz statističku pogrešku od plus/minus 2 cijela 62 posto i razinu pouzdanosti od 95 posto.

HRrejting izbori u HDZ-u Izvor: HRT / Autor: tportal