pitamo vas

[ANKETA] Svi se zgražamo nad slučajem Zadar, no kako vi živite s koronom, poštujete li mjere?

23.06.2020 u 11:20

Bionic
Reading

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj ponovno raste unatoč preporukama Stožera civilne zaštite o držanju distance, nošenju maski, dezinficiranju ruku, izbjegavanju rukovanja... Novi slučajevi zabilježeni su u Zagrebu, Splitu, Osijeku, a na naslovnicima svjetskih medija Hrvatska je završila i zbog pojave koronavirusa među tenisačima na turniru u Zadru. Kao glavni razlog širenja zaraze navedeno je nepridržavanje mjera, stoga čitatelje tportala pitamo kako vi živite s koronavirusom oko nas i poštujete li mjere Stožera civilne zaštite

Krivulja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj opet je u uzlaznoj putanji. Nakon popuštanja mjera i otvaranja granica broj novih slučajeva raste u Zagrebu, novoregistrirani su i u Osijeku, Splitu... Zaraza se proširila i među časnim sestrama u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu. Od 12 sestara, 10 je pozitivnih. Iz preventivnih razloga zatvoren je Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret, kao i Centar Amadea. Novi slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su i u Istri. Među novozaraženim je i strani državljanin, turist iz Srbije koji je ostvario kontakt s pozitivnim osobama u Beogradu. Vijest o zaraženim tenisačima na turniru u Zadru odjeknula je i u svijetu.

>>> Od neodgovornih sportaša do pretrpanih tribina: Ovo je šest najvećih propusta na Adria Touru

'Onaj tko je dopustio da se organizira teniski turnir u Zadru, na kojem je bio dopušten dolazak gledatelja dok je COVID-19 još prisutan, morao bi odgovarati za tu svoju odluku. Ovo se nije smjelo dogoditi, morale su se poštovati sve propisane epidemiološke mjere i nije smjelo biti većih okupljanja', kaže Andrej Trampuž, poznati slovenski infektolog koji živi u Berlinu i radi u bolnici Charite, jednoj od najpoznatijih njemačkih zdravstvenih ustanova.

  • +8
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Razbuktala se stoga priča o odgovornosti i pridržavanju propisanih mjera Stožera civilne zaštite: održavanje distance, bez bliskih kontakata i rukovanja, bez zadržavanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, dezinficiranje... Dok se zgražamo nad slučajem u Zadru, pitamo vas kako vi živite s koronavirusom oko nas i poštujete li mjere Stožera civilne zaštite?