pitamo vas

[ANKETA] Sudar dvojca iza kojeg su najzvučnije afere ovih izbora: Splićani, hoćete li glas dati Puljku ili Mihanoviću?

18.05.2021 u 11:54

Bionic
Reading

Drugi krug izbora za gradonačelnika Splita, u kojemu će se sučeliti Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ), proglašen je vjerojatno najzanimljivijim okršajem koji će se dogoditi 30. svibnja. Puljak u njega ulazi osokoljen neočekivanom prednošću, dok Mihanović računa na snažnu podršku stranačke mašinerije kojoj je, uz Osijek, ovaj grad najvažniji potencijalni trofej

Za kandidata Centra prošle nedjelje glasovalo je 17.500 Splićana, odnosno njih 26,82 posto, dok je HDZ-ovac dobio 15.159 glasova, ili 23,23 posto. Situacija u Gradskom vijeću ponešto je složenija, no može se sažeti na dvije kombinacije: u prvoj za većinu HDZ-a i Kerumovog HGS-a nedostaju tri glasa Mosta. U drugoj, koaliciji predvođenoj Centrom pridružile bi se stranke ljevice, no ponovno im nedostaje - Most.

'Dovršili smo eru Keruma, pozivam građane da zajedno dovršimo i eru HDZ-a', pozvao je Puljak nakon prve izborne noći. Ovaj doktor fizike, suprug saborske zastupnice Marijane Puljak, požalio se na prljavu kampanju kojoj je bio izložen.

'Vodili smo kampanju koja je predstavljala jedan drugačiji Split, kulturni i civilizirani Split. Uvijek smo govorili da je većina građana Splita takva i to se zaista i pokazalo. Dobili smo prvo poluvrijeme, ali utakmica još nije završena. Da bismo zaista pobijedili, treba odigrati još jedno poluvrijeme, koje će biti za 14 dana. Pozivam građane Splita da tada izađu na izbore i daju nam povjerenje da vodimo ovaj grad', kazao je u nedjelju navečer.

  • +10
Ivica Puljak Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX

Pozvao je protukandidata na sučeljavanje, što je ovaj prihvatio.

Vice Mihanović HDZ-ovac je s dugogodišnjim stažem u Lučkoj upravi, državnoj tvrtki u kojoj je posljednjih godina i ravnatelj. U kampanji je izabrao slogan 'Konkretno' i pomno je pazio da verbalno ne otkliže s komunalnih tema.

'Pobijedit ćemo jer imamo najbolji program i znamo kako riješiti goruće gradske probleme u Splitu', rekao je Mihanović pozvavši glasače preostalih opcija da svoj glas daju njemu. 'Bit ću i vaš gradonačelnik, moja će vam vrata biti uvijek širom otvorena. S mnogima od vas dijelim slična uvjerenja i ne smijemo dozvoliti da političke podjele na nacionalnoj razini budu razlog podjela na lokalnoj razini', kazao je Mihanović i dodao da Splićani biraju 'između konkretnih projekata i floskulama o Splitu kao 'centru svita''.

  • +11
Vice Mihanović Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

Zanimljivo, upravo dva kandidata koja su ušla u drugi krug izbora imala su najzvučnije afere u predizbornom dobu: Puljak s otkrićem snimke na kojoj početkom devedesetih grlato pjeva niz ustaških pjesama, za što se ispričao, te Mihanović s ozbiljnim optužbama o plagiranju doktorata na Sveučilištu u Osijeku. On i dalje tvrdi da je njegov rad 'jedinstven', a istraga oko toga traje već mjesecima.

Pitamo Splićane: koga ćete zaokružiti u drugom krugu izbora?