PREDSJEDNIČKI IZBORI

[ANKETA] Dan odluke se bliži. Za koga ćete glasati?

  • S. S.
  • Zadnja izmjena 20.12.2019 08:27
  • Objavljeno 05.12.2019 u 15:20
Bionic
Reading

Izborna kampanja u završnoj je fazi, a svih 11 kandidata za predsjednika Republike Hrvatske moraju obustaviti javno djelovanje u ponoć s petka na subotu zbog nastupanja izborne šutnje. U utorak je na HRT-u održano jedino sučeljavanje svih kandidata uživo, nakon kojega je broj neodlučnih birača, koji je i prije sučeljavanja iznosio svega nekoliko postotaka, vjerojatno još i dodatno smanjen. Velika većina birača opredijelila se za svog kandidata od samog početka, a imate li vi svog favorita?

Nedjeljko Babić

Kandidat Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca (HSSČKŠ), do subote praktički potpuni anonimus u hrvatskoj javnosti, dobio je priliku predstaviti svoj program biračima. Program bazira na antikorupciji, reviziji pretvorbe, antiglobalizaciji i 'ujedinjenju razjedinjenih Hrvata'.

Dokument: "Izborni program Nedjeljka Babića"

Anto Đapić

Kandidat, ujedno predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO), zalaže se izradu novog Ustava po kojem u Saboru ne bi bilo unaprijed osiguranih mjesta za predstavnike manjina i za proširenje ovlasti predsjednika. Osoba na toj funkciji imenovala bi čelnike obavještajne zajednice i veleposlanike, a na prijedlog Sabora i ravnatelja HRT-a.

Izborni program Ante Đapića

Kolinda Grabar Kitarović

Aktualna predsjednica kandidatkinja je četiri stranke: HDZ-a, Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, HSP-a dr. Ante Starčević i Hrvatske demokršćanske stranke. Prema izbornom programu, svoje buduće djelovanje usmjerit će na sedam ključnih područja: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

Izborni program Kolinde Grabar Kitarović

Dario Juričan

Nezavisni kandidat poznat i kao Milan Bandić kaže da je 'lišen stranačkih okova i slobodan kao feniks'. Zalaže se za korupciju kao zajedništvo svih i želio bi korumpirati Hrvatsku radeći kao konj. Njegov program sažet je u njegovim sloganima: 'Korupcija svima, a ne samo njima', 'Što god vam ponude, ja nudim duplo' i 'Korupcija: Sad il' nikad'.

Izborni program Darija Juričana, alias Milana Bandića

Mislav Kolakušić

Nezavisni kandidat i bivši sudac Trgovačkog suda, aktualni hrvatski europarlamentarac, ukinuo bi 100.000 radnih mjesta u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, sveo bi Vladu na 10 ministarstava i prepolovio broj sudaca. Smatra da bi na predsjedničkoj funkciji trebao biti plaćen nekih 70.000 kuna.

Izborni program Mislava Kolakušića

Dejan Kovač

Kandidat Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) - stranka ga je formalno predložila - također obećava bespoštednu borbu protiv korupcije, prvenstveno u javnim nabavama, predstečajnim nagodbama i subvencijama. Objelodanio bi poslovanje Pantovčaka i oživio gospodarsku diplomaciju.

Izborni program Dejana Kovača

Zoran Milanović

Bivšeg SDP-ovog premijera za predsjednika države predlaže čak 13 stranaka: SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Narodna stranka - Reformisti, Stranka umirovljenika, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zeleni savez. Želi biti na čelu moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske, a sada uz slogan 'Normalno' govori da će biti 'neka vrsta vrhovnog pravobranitelja Hrvatske'.

Izborni program Zorana Milanovića

Dalija Orešković

Nezavisna kandidatkinja, bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, nudi - a kakav drugi - antikorupcijski program s ciljem pravno uređene države, uz uspostavu pravednosti i jednakosti pred zakonom. Jasno bi definirala ustavne ovlasti predsjednika države jer potencijalni sukobi predsjednika države i predsjednika Vlade kreiraju institucionalni nered.

Izbori program Dalije Orešković

Katarina Peović

Kandidatkinja Radničke fronte (RF) i Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) zalaže se za demokratski socijalizam 21. stoljeća. Predviđa novu ekonomsku politiku s reindustrijalizacijom, poništavanje privatizacija u kojima je bilo nepravilnosti i pogodovanja, radni tjedan od 35 sati te ukidanje II. mirovinskog stupa, povlaštenih mirovina i lažnih invalidnina.

Izborni program Katarine Peović

Ivan Pernar

Kandidat Stranke Ivana Pernara (SIP), ujedno njezin predsjednik, poziva hrvatski narod da 'odbaci dilemu lažnog izbora između Kolinde i Milanovića te da odabere jedinog kandidata koji će se boriti za većinu u našem društvu'. Tvrdi da je jedini kandidat s 'alternativne scene' te promovira legalizaciju konoplje i pravo na odabir cijepljenja.

Izbori program Ivana Pernara

Miroslav Škoro

Nezavisni kandidat Miroslav Škoro ne želi biti fikus na Pantovčaku, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će ga, kako kaže, narod izabrati. Ponudio je program od pet točaka: raspisivanje referenduma, zakonodavni referendum, sazivanje sjednica Vlade, privremeni veto i reforma Ustavnog suda.

Izborni program Miroslava Škore

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal