drugi krug lokalnih izbora

[ANKETA] Rijeka u nedjelju bira novog gradonačelnika, a vas pitamo: Za koga ćete glasati, Filipovića ili Štimca?

27.05.2021 u 11:45

Bionic
Reading

Rijeka će u nedjelju, nakon 21-godišnje nepomućene vladavine SDP-ova Vojka Obersnela, dobiti novog gradonačelnika. U drugi krug izbora ušli su Obersnelov stranački kolega Marko Filipović i nezavisni kandidat Davor Štimac, bivši ravnatelj KBC-a Rijeka. Iako je Filipović u prvom krugu osvojio gotovo dvostruko više glasova od Štimca i favorit je u aktualnim anketama, njegova prednost nije nedostižna i iznenađenja su još uvijek moguća. Pitamo Riječanke i Riječane - za koga ćete glasati u nedjelju?

Tri dana preostala su do konačne odluke o tome hoće li grad na Rječini i dalje voditi SDP, utjelovljen u Obersnelovu nasljedniku Marku Filipoviću, ili će gradonačelničku palicu preuzeti kandidat grupe birača Davor Štimac. Brojke su trenutno na Filipovićevoj strani, no valja imati na umu to da je samo 37,6 posto birača u prvom krugu izbora glasalo na izborima za riječkog gradonačelnika.

U drugom krugu kampanja se prilično zahuktala, pa je tako Filipović ustvrdio da je Štimac izrečenim optužbama na račun SDP-ova upravljanja gradom i županijom počinio 'političko samoubojstvo' dok je Štimac izvukao Filipoviću to da se s 18 godina učlanio u SDP i u posljednja dva desetljeća napredovao 'kao kraljević na dvoru'.

Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) u prvom krugu osvojio je 11.970 riječkih glasova (30,25 posto) u odnosu na Štimčevih 6371 glas (16,1 posto). Međutim na treće i četvrto mjesto svrstali su se kandidati desne provenijencije, HDZ-ov Josip Ostrogović (14,11 posto) i Mostov Marin Miletić (11,3 posto), a prema anketama, desni birači skloniji su nezavisnom Štimcu nego socijaldemokratu Filipoviću. Petoplasirani Nikola Ivaniš (PGS, Laburisti), s također značajnih 11,1 posto osvojenih glasova, već je pozvao svoje birače da povjerenje daju Filipoviću.

  • +10
Marko Filipović Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Prema posljednjoj anketi Promocije plus za RTL, Marko Filipović osvaja 48,3 posto, a Davor Štimac 36,2 posto glasova birača. U ovakvoj konstelaciji SDP-ov kandidat ne može računati na sigurnu pobjedu jer 13,3 posto neodlučnih mogu preokrenuti rezultat, ne računajući 2,2 posto prosvjednih glasača koji kane poništiti izborni listić.

Štimac se uoči drugog kruga izbora požalio da je cijela njegova obitelj izložena napadima i pritiscima, do te mjere da su njegovu kćer prijateljice pitale je li joj otac 'kriminalac i ultradesničar', a njegovu suprugu, koja vodi riječko rodilište, proglašavaju nesposobnom za tu funkciju.

  • +5
Davor Štimac Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

'Ušao sam u politiku spreman na napade, ali ne i na moju obitelj i suradnike', naglasio je Štimac, ističući da 'grad ne smije biti zarobljen od klike, njihove mreže i hobotnice koja koristi sve laži'. 'Neću odustati, bit ću još jači. Nasilnici u finalu, kad kažemo što je, postaju kukavice, boje se i zato tako napadaju', naglasio je.

Filipović se promptno ogradio od optužbi napominjući da se nitko iz riječkog SDP-a u kampanji ne služi nikakvim prijetnjama ni pritiscima.

'Zgroženi smo još više njegovim konstatacijama da je Rijeka sve samo ne grad tolerancije, da je Rijeka grad autokracije i da u Rijeci nema razumijevanja za druge', rekao je Filipović, dodajući da je potpuna neistina da se u Rijeci može dobiti posao samo ako se posjeduje 'partijska knjižica'.

Filipović već pregovara s lijevim strankama o sastavljanju većine u Gradskom vijeću, u kojem je SDP s koalicijskim partnerima osvojio deset mandata, HDZ šest, lista Davora Štimca i Most po četiri, PGS / Laburisti tri te Možemo! i koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera po dva mandata. Štimca takvi pregovori navodno ne zanimaju; on smatra da bi vijećnici trebali glasati 'za dobre projekte, a ne po stranačkoj dužnosti'.

Pitamo Riječanke i Riječane: komu ćete dati glas u drugom krugu izbora?