lokalni izbori

[ANKETA] Je li vrijeme za promjene ili socijaldemokracija i dalje stanuje u Rijeci? Za koga ćete glasati u drugom krugu?

19.05.2021 u 10:20

Bionic
Reading

Ni u jednom od četiri velika hrvatska grada pitanje gradonačelnika nije riješeno u prvom krugu, pa će tako 30. svibnja na birališta ponovno i stanovnici Rijeke. SDP-ov kandidat Marko Filipović u prvom je krugu osvojio 11.970 glasova (30,25 posto), dok je kandidat grupe birača Davor Štimac osvojio 6371 glas (16,10 posto). Čitatelje tportala pitamo za koga će glasati u drugom krugu

Drugi krug jest nova partija i novo miješanje karata, ali ostaje i činjenica da kandidat SDP-a Filipović ima određenu prednost nad kandidatom grupe birača Štimcem.

No sve to morat će i potvrditi jer iako je posljednja anketa uoči prvog kruga pokazala da ako njih dvojica uđu u drugi krug prevaga ide na Filipovićevu stranu, ta je prevaga u rangu statističke pogreške, pa nije nemoguć ni suprotan ishod, odnosno da pobjedu odnese Štimac.

Hoće li Rijeka i dalje ostati SDP-ova utvrda kakva je bila posljednja tri desetljeća ili će doći u ruke nekadašnjeg ravnatelja riječkog KBC-a, bit će poznato 30. svibnja. Ono što je poznato je to da oba kandidata mogu računati na snažnu podršku žena.

Naime anketa koju je proveo Ipsos puls za Novu TV pokazala je da Marka Filipovića podržava čak 53 posto žena, a Davora Štimca njih 50 posto. U anketi vas pitamo za koga ćete glasati u drugom krugu.

Štimac je nakon izbora izjavio kako je iz rezultata jasno da većina građana Rijeke želi promjene.

“To je jasno i evidentno, tim više što su se dvije trećine birača izjasnile za promjene. Na tom tragu mi ćemo pokušati u idućih 15 dana te promjene dovesti do toga da ja osobno postanem gradonačelnik i da sva programska rješenja koja planiramo predstavimo građanima Rijeke i da postavimo funkcioniranje Grada na sasvim drugim osnovama od onih na kojima funkcionira sada. Što se tiče Gradskog vijeća, napravit ćemo strategiju i odrediti kako ćemo funkcionirati. Od početka govorimo da je naš način funkcioniranja programski. Mi ćemo ponuditi programe i surađivati s onima koji te programe mogu pratiti”, rekao je Štimac nakon što su objavljeni rezultati izbora u nedjelju, a prenosi Novi list.

Filipović se, očekivano, ne slaže s tom izjavom.

'Izjava Štimca je bahata i reći da se 70% građana odlučilo za promjene nije točno. SDP ima stalnu potporu, dokazali smo to na zadnjim izborima kao i sad. Socijaldemokracija stanuje u Rijeci. Fama da potpora SDP-u slabi je promašeni PR-ovski pokušaj', rekao je za N1 televiziju Filipović dan nakon izbora.