Pitamo vas

[ANKETA] Izborna utrka u Splitu filmski je napeta: Kome biste vi dali svoj glas?

12.05.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Posljednje predizborne ankete predviđaju tijesnu bitku za ulazak u drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika, za što šansu ima nekoliko kandidata. Ukupno se kandidiralo njih jedanaest, jednako kao i prije četiri godine, a tportal vas pita: Komu biste dali svoj glas?

HDZ-ov Vice Mihanović čini se kao sigurna oklada barem za ulazak u drugi krug: njegovo ime konstantno je na vrhu u anketama, doduše s postotcima koji su relativno niski u odnosu na stranačka očekivanja. Slogan njegove kampanje je 'Konkretno', a u javnosti je bilo dosta podsmijeha zbog titule 'vicegradonačelnik', koju je sam sebi nadjenuo. Načele su ga tvrdnje o plagiranom doktoratu, ali dok Sveučilište u Osijeku oteže istragu - nekako se uspio stabilizirati.

Iza njega je Ivica Puljak, znanstvenik i suprug saborske zastupnice Marijane Puljak, kao kandidat nedavno osnovane stranke Centar. U prvoj objavljenoj anketi - koju je zapravo naručila njegova stranka - svrstan je u krug favorita i od tada mu rejting postojano raste. Predstavlja se kao jedina opcija koja može srušiti vlast HDZ-a i Keruma, 'najmanje zlo', ali i kao pravi predstavnik građanske opcije. Načeo ga je video u kojemu naizust pjeva ustaške pjesme, poznaje ih od riječi do riječi. Za incident otprije 27 godina javno se ispričao.

Željko Kerum konstanta je splitske politike punih dvanaest godina: bio je gradonačelnik četiri godine, potom 'tihi podržavatelj' Ive Baldasara, a na koncu i službeni koalicijski partner HDZ-ovoj vlasti u protekle četiri godine, za što je dobio točno 40 posto moći i utjecaja. Na nove izbore zapravo izlazi bez želje za mjestom gradonačelnika, već s ambicijom osvajanja što više mjesta u Gradskom vijeću kako bi ponovno mogao trgovati s HDZ-om. Već je to i najavio. Međutim problem je to što sva istraživanja daju puno manje glasova listi HGS-a, nego samom Kerumu.

  • +4
Kandidati za gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

U slučaju SDP-a i njihovog Ante Franića situacija je obrnuta: stranka dobiva veću potporu, pa se može zaključiti da dijelu simpatizera ipak nije legao kandidat koji je ušao u SDP tek 2016. godine. Njegova kampanja dosta je intenzivna, troši se dosta novca, a i javni nastupi u debatama na granici su agresivnih. Za kadrovski teško devastiranu stranku svaki rezultat koji doseže dvije znamenke solidan je uspjeh.

Tu je i Jakov Prkić, dugogodišnji gradski vijećnik koji na izbore izlazi uz podršku stranaka Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju i Nova ljevica, ali i niza istaknutih gradskih intelektualaca, te nezavisna Branka Ramljak kao frontmenica liste koju nosi Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy. Njen rejting u anketama neobjašnjivo je potonuo u posljednja dva mjeseca, no ulazak u Gradsko vijeće ipak bi trebao biti siguran.

Ondje bi se mogao naći i netko s liste Mosta, čiji je kandidat za gradonačelnika sveučilišni profesor Ivica Grković, te iz Domovinskog pokreta, koji je kandidirao Nansi Ivanišević. Silno se trudi kandidat HSLS-a, liječnik Zdeslav Benzon, a treba spomenuti još Marija Popovića kao kandidata nekoliko desnih stranaka.

Pjevač Siniša Vuco obećavao je spektakularnu kampanju, pa čak i svakodnevne nastupe na balkonu u Marmontovoj ulici. Zapjevao je nekoliko puta i potom se izgubio.