DRAMATIČNI LIPANJ

Angela Merkel ima 20 dana da promijeni svijet

14.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Cijeli svijet se pita može li njemačka kancelarka Angela Merkel spasiti euro i preokrenuti svjetsko gospodarstvo. Krajem lipnja u Meksiku se održava summit G-20 gdje će se pokušati donijeti preliminarno rješenje o sudbini eura. Ako to ne bude najteži zadatak njemačke kancelarke u njezinoj političkoj karijeri, onda će to zasigurno biti summit EU-a na kraju mjeseca, piše Die Welt

Europski mehanizam o stabilizaciji stupa na snagu 1. srpnja, a kancelarka želi biti u mogućnosti reći svojim partnerima na summitu G-20 da će ga Njemačka provesti. Da bi to i učinila, potrebno joj je odobrenje Socijaldemokratske stranke (SPD) i Zelenih kako bi dobila dvotrećinsku većinu. Šanse za konsenzus izgledaju dobro.

SPD i Zeleni podržavaju ESM i fiskalne obveze, ali žele potaknuti i rast. Merkel će predstaviti jedan takav paket mjera oko čijih detalja njezini ljudi rade već mjesecima daleko do očiju javnosti, piše njemački Die Welt.

Na isti dan, odbor za posredovanje odredit će sudbinu Merkeličinih planova za umanjenje porezne obveze, koje je gornji dom parlamenta blokirao u svibnju. To će svakako biti jedan jako dug dan za kancelarku Merkel.


No Merkel u četvrtak još čeka glasovanje donjeg doma o dječjim subvencijama, a potom se sastaje s predsjednicima njemačkih saveznih država gdje će razgovarati o nuklearnoj energiji. Oba pitanja su prioritet za Merkel, ali zahtijevaju konsenzus, posebno ono nuklearno.

Merkel također treba predstaviti te odluke na summitu G-20: stabilnost na energetskom planu je kamen temeljac njemačke gospodarske moći, a agencije za kreditni rejting sve to će pomno promatrati.

Ukoliko donji dom odobri ESM i Fiskalni pakt u petak, Angeli Merkel ostaje tek 12 sati da se pripremi za summit u subotu. No ni nakon posjeta Meksiku, stres za njemačku kancelarku ne prestaje. Zašto? U nedjelju se održavaju izbori u dvije države Europske unije: i Francuzi i Grci imaju parlamentarne izbore.

U Meksiku će je nestrpljivo čekati Barack Obama, François Hollande, Hu Jintao, saudijski princ i indijski premijer, svi željni vijesti iz Europe.

U ovom dramatičnom mjesecu za njemačku kancelarku pomno će se pratiti svaki korak koji Merkel napravi, svaka riječ koju izgovori stavljat će se na vagu. O njoj ovisi hoće li se najveća svjetska gospodarska zona - EU - urušiti, povlačeći za sobom i ostatak svijeta.

Obama, Hollande i mnogi drugi pritišću Merkel da prihvati ideju euroobveznica i napusti stav o 'brzom novcu'.

Merkel dobro poznaje portugalski bankarski sustav, talijanski zakon o radu i grčke političke stranke, jednako kao što zna što se događa u njezinoj zemlji. Ona misli i djeluje kao europski premijer, piše Die Welt.

Syriza, grčka ljevičarska stranka, i Sirija jedine su dvije nepoznanice na Merkeličinom dnevnom redu. I premda većina Nijemaca ide na godišnji odmor 20. lipnja, kancelarka će još neko vrijeme morati čekati da i na nju dođe red da se odmori.