OSMI PO REDU

Andrew Dalgleish novi veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj

12.07.2016 u 16:31

Bionic
Reading

Andrew Dalgleish (40) preuzima poziciju osmog veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj u utorak, 12. srpnja, kada će predati vjerodajnice predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, priopćeno je iz veleposlanstva te zemlje. Imenovan je veleposlanikom za Hrvatsku u kolovozu 2015.

'Velika mi je čast preuzeti dužnost veleposlanika Njezinog Kraljevsko Veličanstva u vašoj prekrasnoj zemlji', rekao je Dalgleish po dolasku u Zagreb. Posljednjih par mjeseci proveo je učeći hrvatski jezik i proučavajući povijest i kulturu ove, kako je kazao, 'tako stare, a istovremeno tako mlade zemlje'. 'U tom smislu, bilo je posebno korisno što sam par tjedana u lipnju živio s jednom obitelji u Samoboru', poručio je Dalgleish.

Veleposlanik Dalgleish prije dolaska u Hrvatsku bio je zamjenik veleposlanika i direktor UKTI-ja (Ureda za trgovinu i investicije) u veleposlanstvu Velike Britanije u Seulu, Južna Koreja.
Završio je europsko pravo na Sveučilištu u Warwicku, pri čemu je godinu dana specijalizirao Francusko pravo na Sveučilištu u Bordeauxu. U Ministarstvo vanjskih poslova (Foreign Office) dolazi 1999, kao drugi, a potom prvi tajnik u Predstavništvu Velike Britanije pri Europskoj uniji u Bruxellesu. Od 2004. do 2008. vodi nekoliko odjela u DEFRA-i (Ministarstvo poljoprivrede i okoliša).

U Ministarstvo vanjskih poslova vraća se 2008. Kao voditelj Odjela strategije za Europsku uniju, pripremao je brifinge za premijera Velike Britanije pred sastanke Europskog vijeća te je radio na oblikovanju politika, strategija utjecaja i britanskih pregovaračkih pozicija unutar EU-a. Novi britanski veleposlanik u Hrvatskoj je istaknuo da se raduje što će imati priliku raditi na produbljivanju dijaloga i suradnje Velike Britanije i Hrvatske, kao i na promociji gospodarskog prosperiteta i sigurnosti naših dviju zemalja.

'Odnosi Velike Britanije i Hrvatske intenzivno su napredovali posljednjih godina – u području politike, biznisa, kulture, turizma, obrane – što je sjajna podloga koja stvara prostor za još bolju i bližu suradnju', poručio je Dalgleish, navode iz veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj.

Smatra da dolazi u Hrvatsku u vrlo zanimljivom trenutku, s obzirom na odluku britanskih birača o izlasku iz Europske unije te predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj. 'Naravno, to donosi svojevrsne izazove, ali ti izazovi također imaju potencijal otvoriti nova područja na kojima možemo zajedno raditi. Moj je cilj iskoristiti mandat u Hrvatskoj kako bih osigurao da izvrsni odnosi između naših dviju zemalja još više napreduju', kaže Dalgleish.

Napomenuo je da je i cijela obitelj izuzetno sretna zbog toga što će dio svog života provesti u Hrvatskoj. Veleposlanik Dalgleish nasljeđuje veleposlanika Davida Slinna, koji je završio mandat u veljači 2015. Ian Cliff, veleposlanik po rangu, vršio je dužnost otpravnika poslova u veleposlanstvu do dolaska novog veleposlanika. Mandat veleposlanika Dalgleisha traje četiri godine.