susret s oparom i bobanom

Andrej Plenković u Splitu o lokalnim projektima, novinare zanimalo je li riječ o početku kampanje za lokalne izbore

15.09.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u Splitu rekao da su neki projekti u tijeku, neki su provedeni, a neki će se tek provoditi te tako odgovorio na pitanje gdje su dvije milijarde eura za projekte najavljene prije dvije godine na sjednici Vlade održanoj u Splitu

"To je bio dugoročni razvojni trenutak. Sjednice su u pojedinim gradovima svakih petnaestak godina. One su trasirale razvojni put Splita da bude naša glavna mediteranska luka na Jadranu, ali i središte hrvatskog turizma. Mislim da su svi ti projekti jako dobri, dobro su prihvaćeni, a mi ćemo nastojati da od 22 milijarde eura iz EU dio sredstava kanaliziramo na Split i županiju", kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada izdvojila 600 milijuna kuna za mjere vezane uz održavanje radnih mjesta u kontekstu COVID- a 19, odnosno mjere za poslodavce i za plaće radnika u privatnom sektoru Splitsko-dalmatinske županije.

To je, dodao je, poruka i jednoj od najznačajnijih županija za turizam kako da se u posebnim okolnostima premosti kriza i kako da se konkretno pomogne sugrađanima.

"Zahvalio sam gradonačelniku i županu na predanom radu na brojnim projektima koji su realizirali tijekom svoga mandata. Preostaje, naravno da učinimo daljnje napore za poboljšanje prometne infrastrukture u cijeloj županiji, osobito u Splitu. Izrazito je važan projekt novog Žnjana kao i drugi projekti koji će omogućiti rješavanje pojedinih prometnih čepova u Splitu", kazao je predsjednik Vlade nakon sastanka s gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom i splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

  • +29
Andrej Plenković u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Još je rekao da su detaljno razgovarali i o situaciji vezanoj uz izlazak iz trajektne luke na Bačvicama, pa će se u to, rekao je, uključiti i Vlada s posebnim zaključkom kako bi se omogućilo rješavanje tog problema. Slično je i sa drugim projektima u županiji gdje gradonačelnik i župan imaju svu potporu Vlade u drugom mandatu, istaknuo je Plenković.

Boban: Mnogi su projekti u papirnatoj fazi, sad slijedi operativni rad

​Župan Blaženko Boban je kazao da su danas imali priliku ​sve ​analizirati odluke Vlade sa sjednice ​od ​4.​ ​svibnja u Splitu​, te rekao da su utvrdili ​kako je mnogo projekata u papirnatoj, odnosno pripremnoj fazi.

U narednom razdoblju očekuje nas ono što je vidljivo javnosti, a to je izlazak na teren i operativni rad. Pritom mislim na nadvožnjak, na čvorište TTTS Mravince, na rasplet čvorišta u Stobreču i spoj Vučevica ​i ​D8​, kazao je župan Boban​.

​Novinare je zanimalo je li današnji sastanak početak kampanje​ za lokalne izbore na što je župan odgovorio kako ne misli da je jer onaj tko sistematično radi unutar određenog izvršnog tijela kampanju treba raditi sve četiri godine.

​Gradonačelnik ​Andro​ Krstulović Opara zahvalio je na potpori predsjedniku Vlade​, te otkrio da su danas razgovarali o brojnim temama, između ostalog i o podršci masterplanu kao podlozi za izmjene prostornog plana i GUP-a​.

"Govorili smo ​i ​o Žnjanu i koncesiji koju kanimo zatražiti i dobiti kao i o tehnološkom parku Dračevac, ​p​ravnom režimu i vlasništvu na Marjanu te obnovi stadiona na Poljudu kao i izgradnji muzeja Hajduka", rekao je Krstulović Opara​.

​Na upit je li spreman za novi gradonačelnički mandat odgovorio je kako će o tom​e​ odlučiti nakon konzultacija sa svojom obitelji i liječnicima, ​te da još ima vremena​.

Plenković dogovorio susret sa sindikalnim predstavnicima Dalmacijavina

Tijekom sastanka se ispred zgrade Banovine okupilo desetak radnika Dalmacijavina​ koji su novinarima kazali da ulažu žalbu nakon što je na splitskom Trgovačkom sudu utvrđeno ​da​ Republika Hrvatska ​iz stečajne mase, koja iznosi 68 milijuna kuna, ​kao razlučni vjerovnik ​treba ​biti namirena s oko 13 milijuna kuna.

"Znamo da je premijer upoznat sa našom situacijom i očekujemo da će se sve riješiti ako ima zakonskih procedura za to, ali zakoni nikada ne idu na ruku radnika. Ovdje je najbitnije da se namiri država, a za radnike nikoga nije briga", kazala je Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata "Dalmacijavina".​

Plenković je s radnicima "Dalmacijavina" dogovorio sastanak u Vladi za drugi tjedan listopada.