FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

Anđelko Leko donirao HDZ-u 840 tisuća kuna

30.03.2009 u 21:33

Bionic
Reading

Zagrebački hotelijer Anđelko Leko, vlasnik nekih od najluksuznijih hotela u hrvatskoj metropoli, najizdašniji je financijer vladajuće stranke u prošloj godini koji joj je donirao čak 840 tisuća kuna, stoji u financijskom izvješću za 2008. godinu koje je HDZ konačno objavio

Ukupni prihodi u prošloj godini su im bili 43,2 milijuna kuna, a rashodi 42 milijuna kuna, pa je tako HDZ prošlu godinu završio u plusu od 1,2 milijuna kuna.

Čak 52 tvrtke su u prošloj godini donirale HDZ-u, a među njima možemo izdvojiti Vindiju, Lavčević iz Splita i Žito iz Osijeka, tvrtku Spačva koja je nedavno počela s otpuštanjima radnika, kao i tvrtku Soboli čiji je jedan od suvlasnika Željko Malnar. Od donacija je ta stranka tijekom prošle godine zaradila 5,2 milijuna kuna, piše Jutarnji.hr.

Još prije dvadesetak dana svoje financije objavila je i najveća oporbena stranka SDP, čiji su najveći donatori nepoznate tvrtke In vozila i MTT, koje su im lani uplatile po 500.000 kuna. Nešto manje od 400.000 tisuća kuna donirala im je tvrtka Euroline koja je uvoznik Mercedesa.

Najveći izvor financiranja stranaka, pa tako i HDZ-a, novac je poreznih obveznika, odnosno državni proračun. HDZ-u je tako lani pripalo 34,2 milijuna kuna. Premda se HDZ voli hvaliti s više od 200.000 članova, njihovi prihodi od članarina su manji od 1,7 milijuna kuna. SDP, s druge strane, koji ima višestruko manje članova, od članarina je naplatio 845.000 kuna.

Na što konkretno stranke troše novac, teško se može utvrditi jer je HDZ najviše potrošio na 'usluge', 19,8 milijuna kuna, ne navodeći pojedinačne stavke, pa se tako u izvješću ne vidi ni blindirani BMW koji je stranka kupila za premijera Ivu Sanadera.