GOTOVO JEDNOGLASNO

Anamarija Musa izabrana za povjerenicu za informiranje

25.10.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Docentica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Anamarija Musa sa 83 glasa izabrana je za povjerenicu za informiranje. Njezina protukandidatkinja novinarka HTV-a Sandra Križanec dobila je samo tri glasa

Izbor Anamarije Muse bio je pomalo i očekivan, s obzirom na to da je i na sastavljanju uže liste kandidata na Odboru za Ustav te Odboru za medije dobivala najveći broj glasova.

Većinu svoje karijere Anamarija Musa provela je na Pravnom fakultetu, odnosno na Katedri za upravnu znanost gdje je 2001. postala znanstvena novakinja. Radila je kao stručna savjetnica na mnogim projektima vezanim uz državnu upravu, a 2012. bila je članica radne skupine za izradu Zakona o pravu na pristup informacijama.

Podsjetimo, Odbor za Ustav u ožujku je raspisao javni natječaj za izbor povjerenika na koji se javilo osam kandidata. Sedam od njih ispunjavalo je sve uvjete te su prošli kroz sigurnosnu provjeru i saslušanje na Odboru za Ustav i Odboru za medije.

Povjerenik za informiranje ubuduće će preuzeti poslove vezane uz pravo na pristup informacijama, sada u nadležnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka.

U svom je radu samostalan i neovisan, a odgovara Saboru.

Prema ovlastima zadanima zakonom, povjerenik za informacije 'štiti, prati i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama'. Osim toga, pratit će provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, ali i obavljati nadzor i provoditi inspekcijski nadzor provedbe zakona te podnositi optužni prijedlog i izdavati prekršajni nalog za utvrđene prekršaje.

Sukladno zakonu, plaća će mu biti u visini plaće potpredsjednika radnih tijela Sabora, odnosno minimalno 14 tisuća kuna.