rimac za tportal

Analiza burnog političkog tjedna: Kletva disidenata prijeti Socijaldemokratima, Reformisti nisu uspjeli zaustaviti 'teror većine', a Marićev odlazak ipak nije kraj svijeta

15.07.2022 u 06:30

Bionic
Reading

Saborski će zastupnici danas otići na višemjesečni odmor, no tjedan prije zadnjeg zvona za glasanje ipak će ostati upisan u povijest. Protekli buran politički tjedan, u kojem se rodila jedna nova stranka, vladajuća koalicija ostala bez jedne ruke, a Vladu napustio jedan od najpopularnijih ministara, analizirali smo s političkim analitičarem Ivanom Rimcem

Za nekoliko mjeseci navršit će se godinu dana od raskola u SDP-u i podjele njihovog saborskog kluba na pola. Ovu subotu oni koji su bili izbačeni ili su sami izašli iz SDP-a osnovali su novu stranku i za predsjednika izabrali Davorka Vidovića. Rođeni su Socijaldemokrati i sada, zbog velikog broja zastupnika, prijete postati glavna oporbena stranka u Saboru. Mogu li i izvan toga postati relevantan politički oporbeni faktor, teško je procijeniti s obzirom na to da je do izbora, na kojima će prvi put testirati snagu svoje stranke, ostalo još dvije godine.

'Oni su u svakom slučaju jaka parlamentarna skupina te su svojom registracijom kao stranka željeli iskazati želju da ostanu politički akteri. Teško je prognozirati kakve su im šanse. Činjenica je da SDP ne nalazi način na koji komunicirati s glasačima pa u toj sferi i ova skupina nada se šansi da će preuzeti liderstvo nad glasačima koji su bili vezani uz SDP. To su sve poznata imena pa im nije problem ostati vidljivima u javnosti, za razliku od SDP-a, koji sve više gubi prepoznatljive osobe u javno-političkom prostoru. Međutim disidentske frakcije i disidenti općenito nisu dobro prolazili na izbornom tržištu. Kako će oni to prevladati, treba vidjeti. SDP nikada nije bio slabiji i u tom smislu situacija im je povoljnija nego prije kada su se odvajale neke skupine. Ova skupina nema što kritizirati jer SDP ništa vidljivo ne radi, pa neće upasti u zamku da budu proglašeni samo kritičarima', poručuje za tportal politički analitičar Ivan Rimac.

No Socijaldemokratima ne ide na ruku to što su bili u SDP-u i, dapače, na čelu te stranke kada joj je rejting već bio nizak. 'To ostaje problem i tek treba vidjeti je li SDP bio loš zbog unutarstranačkih borbi ili su bili toliko bezidejni kao što je sada ovaj ostatak koji je ostao u SDP-u', dodaje Rimac.

  • +6
Osnivanje stranke Socijaldemokrati Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Mali potres u koaliciji

Osim promjena u oporbi, ovaj tjedan došlo je do naznaka promjena u vladajućoj koaliciji. Točnije, Reformisti su poručili da najesen više neće biti dio koalicije jer nije poštovan dogovor koji su imali s HDZ-om. Premijer Andrej Plenković, svjestan da i bez njih ima dovoljno ruku u Saboru, nije se pretjerano uznemirio, pa ni Rimac ne vidi da će odlazak Radimira Čačića i ekipe biti velik udarac za vladajuće.

'U ovom trenutku to nije upitno. Plenković je skupio nekoliko glasova ili ljudi viška za održavanje većine pa se potez Reformista neće odraziti na njegovo kormilarenje većinom. Ta dominacija ili, bolje rečeno, teror većine nastavit će se u saborskim odlukama i opstruiranju pokretanja bilo kakvih pozitivnih promjena. To ostaje tako kako jest, jedino je pitanje kakva je percepcija Plenkovićeva vođenja zemlje u javnosti', poručuje Rimac.

Odluka ne bi pretjerano puno bodova mogla donijeti ni Reformistima. Rimac napominje da su oni u padu već nekoliko izbornih ciklusa te da se 'vuku' na račun starih imena, poput Čačića. 'Oni su mogli biti samo jezičac na vagi za sastavljanje većine i tu tražiti neku svoju korist, međutim u koaliciji s HDZ-om nitko nije dobro prošao i sve su ih pogazili nakon takvih koalicija', kaže Rimac.

  • +17
Oproštajna konferencija Zdravka Marića Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Odlazak najpopularnijeg ministra

No najveći šok u javnosti stigao je prije gotovo 10 dana, kada je ostavku podnio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. Čovjek kojeg je javnost slavila kao jednog od najpopularnijih ministara nije izabrao možda najbolji tajming, ali njegov odlazak ne bi trebao biti prevelik udarac za Vladu.

'Odlazak ministra Marića problematičan je u izvjesnom smislu jer se Plenković jako oslonio na njega i odlazi u trenutku u kojem bi dosta stvari još trebalo biti riješeno. Međutim činjenica je da Vlada toliko malo radi i toliko malo kontrolira stanje u zemlji da nisam siguran da će to biti udarac za nju. Ona je sama sebe već dobro izudarala time što ništa ne radi. Ministar Marić, osim toga, nije pokrivao sve što bi ministar financija trebao pokrivati pa i s te strane njegov odlazak nije kraj svijeta', zaključuje Rimac.