vojska u naseljima

Analitičarka HRW-a: Dok bjesni rat u Ukrajini, civili su nepotrebno uključeni u borbe

21.07.2022 u 12:17

Bionic
Reading

I ruska vojska i ukrajinske snage nepotrebno ugrožavaju civile stacioniranjem snaga u srcu naseljenih područja, primjerice u školskim podrumima ili zdravstvenim ustanovama, objavio je u četvrtak Human Rights Watch (HRW)

"Dok bjesni rat u Ukrajini, civili su nepotrebno uključeni u borbe", rekla je analitičarka HRW-a Belkis Wille.

“I ruske i ukrajinske snage moraju izbjegavati stacioniranje svojih snaga među civilima i učiniti sve što je moguće da civile drže podalje”, pozvala je.

HRW je dokumentirao četiri slučaja ruskih i tri ukrajinska vojna položaja u stambenim područjima.

"U napadima koji su uslijedili na te položaje ubijeni su i ranjeni civili", rekla je organizacija, dodajući da je intervjuirala više od 50 stanovnika iz sedam mjesta koja se nalaze u ukrajinskim regijama Černihiv (sjever), Harkiv (istok) i Zaporižja (jug) i obišla njih šest.

Među najpoznatijim slučajevima koje navodi HRW, je selo Jaguidne u regiji Černihiv gdje su Rusi mjesec dana držali zatočeno oko 350 civila u podrumu škole koju su koristili kao vojnu bazu.

  • +15
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Ukrajinske snage uspostavile su bazu u centru za kontrolu bolesti u rezidencijalnom području Pokotilivke u regiji Harkiv, navela je nevladina organizacija.

Kada su Rusi napali centar 28. travnja, najmanje šest civila je ranjeno, a deseci obližnjih kuća i lokalne škole su oštećene, prema istom izvoru.

  • +12
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Rusija je pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 24. veljače uzrokujući milijune izbjeglica, desetke tisuća smrti, osobito u Mariupolju, i golema razaranja u toj zemlji.