ključna infrastruktura

Britanija: Rusija se približava drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini

21.07.2022 u 10:02

Bionic
Reading

Ruske snage vjerojatno se približavaju drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini u Vuhlehirski, 50 kilometara sjeveroistočno od Donecka, objavila je britanska vojna obavještajna služba u četvrtak

"Rusija daje prioritet zauzimanju ključne nacionalne infrastrukture, poput elektrana", objavilo je britansko ministarstvo obrane u redovnom biltenu.

Ministarstvo je također dodalo da Rusija vjerojatno pokušava proboj kod Vuhlehirske u sklopu napora da povrati zamah u napredovanju prema ključnim gradovima Kramatorsku i Slovjansku.

Gotovo pet mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na ruskog susjeda, ruske snage mukotrpno osvajaju područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i zauzele su oko petinu zemlje.

Ukrajinske oružane snage priopćile su u četvrtak da su ubile 111 ruskih vojnika na jugu i istoku tijekom prošlog dana.

Ruska uprava u djelomično okupiranoj ukrajinskoj regiji Zaporižja objavila je da je Ukrajina izvela napad dronom na tamošnju nuklearnu elektranu, ali da reaktor nije oštećen.

Višestruke eksplozije čule su se i u južnoj regiji Herson pod kontrolom Rusije tijekom noći i u četvrtak, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Ukrajinska vojska izvijestila je o snažnom ruskom granatiranju usred, kako su rekli, uglavnom neuspjelih pokušaja ruskih kopnenih snaga da napreduju.

U prethodna 24 sata, ukrajinske snage su priopćile da su uništile 17 vozila, neka od njih oklopna, kao i da su ubile više od 100 ruskih vojnika.

U objavi na Facebooku, ukrajinska vojska objavila je da ne vidi znakove da Rusi stvaraju posebne udarne skupine kako bi pokrenuli novu ofenzivu.

Ruska invazija ubila je tisuće, raselila milijune i sravnila gradove sa zemljom, osobito u područjima ruskog govornog područja na istoku i jugoistoku Ukrajine.