BANDOV, OGOREC, CARATAN

Analitičari o napadu: To je agresija, nije bilo dokaza za kemijsko oružje. A treći svjetski rat?

14.04.2018 u 15:43

Bionic
Reading

'Uvijek postoji alternativa...Nije dokazano da je bilo riječ o upotrebi kemijskog oružja te bih stoga ovo nazvao agresijom, čito nije bilo potrebe za nekim konkretnim dokazima. Došlo je do onoga što se spremalo znatno ranije', ustvrdio je vojni analitičar Marinko Ogorec

Vojni analitičari prof. dr. Marinko Ogorec za HTV je komentirao izjavu britanske premijerke Therese May kako ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi kemijskog oružja. 'Uvijek postoji alternativa', rekao je. 'Nije dokazano da je bilo riječ o upotrebi kemijskog oružja te bih stoga ovo nazvao agresijom', ustvrdio je Ogorec. Očito nije bilo potrebe za nekim konkretnim dokazima. Došlo je do onoga što se spremalo znatno ranije.

Ogorec kaže kako je teško procijeniti je li napad usmjeren na Asada ili im je direktna poruka Rusiji. Sumnja da je predsjednik Trump siguran što je napravio. 'Nisam siguran da je svjestan posljedica koje može izazvati ova reakcija. Očito analitika Bijele kuće i zapadnih zemalja nije odradila dobar posao'.

Caratan: Neće biti širenja sukoba

Na pitanje je li američki predsjednik Donald Trump ovim napadom pogriješio, te je li to bio brzoplet potez, politolog Branko Caratan je rekao da je Trump doveden u situaciju da reagira. 'On ima problema sa tragovima u svojoj kompanji, gdje se njegovi ljudi optužuju za kontakte sa Rusima. Administracija i tzv. duboka država osjećaju da je potrebno nešto napraviti jer je Amerika u Siriji u podređenom položaju i to je motiviralo predsjednika Trumpa da intervenira, iako se on kolebao', rekao je, te istaknuo kako će odgovora vjerojatno biti, ali kakvoga i na kojem mjestu teško je reći.

Caratan pretpostavlja, da iako je mnogo zemalja upleteno u sirijski sukob, neće biti širenja. 'Jedan argument za to je i činjenica da je SAD obavijestila Rusiju, a Rusija Sirijce i ova akcija prošla je uz neki svojevrsni dogovor', rekao je Caratan.

Ogorec se nada da će s druge strane (ruske) biti više strpljenja, racionalnosti i daleko više logičnog promišljanja kod odluke za reakciju na ovu situaciju. Prema njegovom mišljenju, riječ je o odmjeravanju snaga između SAD-a i Rusije. Ponovio je kako se nada da će Rusija reagirati racionalnije i suzdržanije od impulsivnog i nepredvidivog Trumpa. '

Analitičar Goran Bandov kaže kako se zadnjih nekoliko godina događa preslagivanje na međunarodnoj sceni, uglavnom između zemalja koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Glavni uzrok tome je gubljenje pozicije Rusije koju je imala do devedesetih i duže vremena dominacija SAD kao glavne svjetske velesile. Osim Rusije, i Kina traži svoju poziciju.

  • +14
Zapadne sile napale Siriju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Da želi imati značajnu globalnu ulogu, Rusija je pokazala ulaskom u ukrajinsku krizu kao i svrstavanjem na stranu Asada u sirijskoj krizi. Bandov je izrazio nadu da neće doći do eskalacije sukoba do te mjere da će se moći govoriti o trećem svjetskom ratu. 'U Siriji su zastupljeni interesi svih sila svijeta. I Kina želi iskoristiti ovu situaciju za pozicioniranje u međunarodnim odnosima', istaknuo je Badov.

Ogorec želi vjerovati da će se stati na ovome. 'SAD je pokazao odlučnost, Rusi odgovorili kako su zapadne sile ovim napadom doživjele fijasko jer im je većina raketa uništena. Scenarij koji nitko ne priželjkuje je onaj da američke snage pogode ruske potencijale, Rusi odgovore potapanjem američkog broda...', smatra.

  • +6
Kemijsko oružje u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dodaje da što se tiče komercijalnog naoružanja, Amerika ima daleko veće potencijale, daleko veće i sposobnije oružane snage. Rusija joj može parirati samo u nuklearnom naoružanju - nadamo se da do te razmjene neće doći, istaknuo je Ogorec.

I Badov i Ogorec su se složili da su današnji događaji kulminacija Arapskog proljeća, proljeća koje, nažalost, predugo traje. Nimalo nisu optimistični kad je riječ o raspletu situacije u smislu da možemo očekivati da će Sirija jednoga dana postati uređena i sigurna zemlja. Ipak je u toj zemlji najmanje 96 različitih vojski, milicija i policija.

pregled tjedna

Istanbulska konvencija, prijetnja svjetskim ratom i povijesni let u Izraelu - ovi su događaji obilježili prošli tjedan

Pogledaj galeriju