ODJECI INTERVENCIJE U SIRIJI

Francuska prijeti novim napadom, May brine za patnje Sirijaca, a što na sve kaže moćna Kina?

14.04.2018 u 13:02

Bionic
Reading

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je u subotu 'da će biti i druge vojne intervencije' u slučaju novog kemijskog napada u Siriji, nakon savezničkih napada u noći s petka na subotu u toj zemlji

Glede kemijskog oružja, postoji crvena linija koju se ne smije preći, a ako je se pređe bit će nove intervencije', izjavio je ministar na tv postaji BFMTV, dodajući: 'No, mislim da da je lekcija naučena'.

Naglasio je, međutim, da posjet krajem svibnja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Rusiji, saveznici Damaska, 'nije doveden u pitanje'.

May: Raketni napad na Siriju bio je ispravan i legalan

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u subotu da je bilo ispravno i legalno narediti napade krstarećim raketama na Siriju nakon kemijskog napada na civile u gradu Dumi.

  • +14
Zapadne sile napale Siriju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

May je rekla kako je svrha zračnih udara bila spriječiti sirijske vlasti da i ubuduće koriste kemijsko oružje te poslati poruku svijetu da je neprihvatljivo koristiti takvo oružje.

'Bilo je ispravno je i legalno poduzeti vojnu akciju zajedno s našim najbližim saveznicima kako bi ublažili daljnje patnje ljudi onesposobljavanjem kemijskog oružja sirijskog režima', kazala je britanska premijerka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je poručio da ti udari krše međunarodno pravo i predstavljaju agresiju na Siriju.

May je kazala da će održati obraćanje u parlamentu u ponedjeljak.

Po njezinim riječima, obavještajna izvješća ukazuju na to da je sirijska vlada odgovorna za napad u Dumi prošle subote.

'Pouzdani obavještajni podaci ukazuju na to da su sirijski vojni dužnosnici koordinirali korištenje klora u Dumi 7. travnja. Ni jedna druga skupina nije mogla izvesti taj napad', istaknula je. 'Oporba ne upravlja helikopterima niti koristi bojler bombe'.

Peking protiv upotrebe sile te za povratak međunarodnom pravu

'Protivimo se stalnoj upotrebi sile u međunarodnim odnosima i podržavamo poštivanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja', izjavila je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

'Pozivamo sve strane da se vrate u okvire međunarodnog prava i riješe krizu dijalogom i pregovorima', dodala je ona u priopćenju na stranici ministarstva.

"Svaka jednostrana vojna akcija koja zaobilazi Vijeće sigurnosti UN-a u suprotnosti je s elementarnim načelima i normama međunarodnog prava, te samo komplicira rješenje sirijskog problema', rekla je Hua.

'Političko rješenje je jedino moguće', dodala je ona podsjećajući da Peking zahtijeva 'potpunu, pravednu i objektivnu istragu" o kemijskom napadu u Siriji, te da 'nijedna strana ne smije prejudicirati rezultate' iste.

pregled tjedna

Istanbulska konvencija, prijetnja svjetskim ratom i povijesni let u Izraelu - ovi su događaji obilježili prošli tjedan

Pogledaj galeriju