BRITANAC U KONGU

Amputirao ruku navođen SMS porukama

03.12.2008 u 15:53

Bionic
Reading

Britanski liječnik, volonter u Kongu, amputirao je ruku i spasio život 16-godišnjaku na temelju SMS poruka koje je primao na mobitel

Dječaka je napao nilski konj u blizini njegove kuće u Rutshuru, u sjevernom dijelu Konga, i istrgnuo mu lijevu ruku. Nesretni dječak odmah je operiran, ali se rana teško inficirala pa mu je zaprijetila smrt od gangrene.

Kirurg David Nott (52) nikada prije nije obavio takvu operaciju, ali je pratio instrukcije koje mu je poslao kolega Meirion Thomas.

Nott, koji je 2003. pružao medicinski tretman bivšem premijeru Velike Britanije Tonyju Blairu, rekao je dječak imao samo 20 posto šanse da preživi operaciju.

'Imali smo samo pola litre krvi, jedan skalpel, jednu pincetu i nismo bili sigurni hoće li anestetik biti dovoljno jak. Znao sam samo da je Meirion radio ovakve operacije i da će mi pomoći', rekao je Nott za Daily Mail.

Trebao je odstraniti ključnu i ramenu kost dječaka, koji je po dolasku u bolnicu bio na pragu smrti. Da nije operiran, živio bi još dva-tri dana.