TESTIRANJE SUSTAVA

Amerikanci stižu u Izrael na veliku vojnu vježbu

07.10.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Američki vojni časnici posljednjih dana stižu u Izrael gdje će koordinirati pripreme za velike zajedničke vježbe s izraelskom vojskom, javlja u u nedjelju dnevni list Yediot Aharonot

Ti časnici će nadzirati dolazak stotina američkih vojnika 14. listopada u Izrael na vježbe koje počinju sljedećeg tjedna i trajat će tri tjedna, precizira taj list.

To će biti najveće zajedničke vježbe SAD-a i Izraela, navodi Yediot. Američki časopis Time je 1. rujna izvijestio da je Washington znatno smanjio sudjelovanje u vježbama s Izraelom, vjerojatno nakon neslaganja u vezi načina reagiranja na nuklearne ambicije Irana.

Tom će prigodom biti testirani sustavi izraelske protuzračne obrane i rakete Herz, kao i njihov sustav presretanja raketa Iran Dom, navodi Yediot.

Vježbe će se odvijati dok Izrael, Sjedinjene Države i veliki dio međunarodne zajednice optužuju Iran da želi izraditi nuklearno oružje, pod krinkom civilnog programa. Te optužbe Teheran odlučno odbija.

Time precizira da je Washington za više od dvije trećine smanjio broj američkih vojnika koji odlaze u Izrael i smanjio broj i snagu sustava za presretanje raketa koji će se koristiti tijekom vježbi Austere Challenge 12.

Umjesto oko 5.000 američkih vojnika, Pentagon će poslati samo između 1.200 i 1.500 ljudi, te jedan ili niti jedan brod umjesto dva predviđena.