REUTERS I IPSOS

Amerikanci se više boje sporadičnog nasilja nego terorizma

18.04.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Većina Amerikanaca smatra da je najveća prijetnja javnoj sigurnosti nasumično nasilje koje čine drugi Amerikanci, a ne strani teroristi, pokazala je anketa anketa Reutersa i Ipsosa provedena dva dana nakon napada u Bostonu

Anketa ukazuje na to da su Amerikanci još uvijek pod dojmom niza napada koji su se dogodili od srpnja prošle godine - u kinu u Coloradu, u hramu sikha u Wisconsinu, osnovnoj školi u Connecticutu i sada u Bostonu.

Upitani što predstavlja najveću prijetnju sigurnosti prosječnih Amerikanaca, 56 posto ispitanih odgovorili su da je to nasumično nasilje poput masovnih ubojstava koja su počinili Amerikanci, 32 posto smatra da najveća prijetnja dolazi od terorističkih napada ne-Amerikanaca, a 13 posto politički i vjerski motivirani terorizam Amerikanaca.

Oko dvije trećine građana vjeruje da se incident sličan onome u Bostonu može dogoditi u njihovom gradu, dok ih je 42 posto izjavilo da zbog napada u Bostonu više strahuju za svoju i sigurnost svojih obitelji.

Dva dana nakon napada na ciljnoj ravnini bostonskog maratona, u kojemu su poginule tri a ranjeno 180 osoba, istražiteljima još nije poznat motiv niti počinitelj tog terorističkog čina.