RAZORNI KINŽAL

Amerikanci priznali: Rusi su oštetili proturaketni sustav Patriot u Ukrajini

17.05.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Nakon što je rusko ministarstvo obrane ustvrdilo da je hipersonični projektil Kinžal, koji je Moskva ranije reklamirala kao gotovo nezaustavljivo superoružje, uništio proturaketni sustav Patriot, CNN izvještava da je Patriot 'vjerojatno oštećen, ali ne i uništen' u ruskom raketnom napadu na Ukrajinu

Ukrajina je u utorak priopćila da je oborila svih šest ispaljenih ruskih hipersoničnih projektila Kinžal, što je trebalo potvrditi učinkovitost nedavno postavljenog sustava zapadne protuzračne obrane. Međutim sad je potvrđeno da je Patriot ipak ranjiv. Američki dužnosnik kazao je za CNN da se još uvijek procjenjuje u kojoj je mjeri sustav oštećen, nakon čega će se odrediti treba li ga u potpunosti povući ili će ga Ukrajinci popraviti na licu mjesta.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u utorak da je 'visoko precizan udar hipersoničnog raketnog sustava Kinžal u Kijevu pogodio protuzračni raketni sustav Patriot američke proizvodnje'. Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost uputio je CNN da komentar zatraži od ukrajinske vlade.

Ukrajinski dužnosnici rekli su u utorak da su uspješno presreli svih šest Kinžala, ali ukrajinska vojska odbila je komentirati tvrdnju Rusa da je pogođen sustav Patriot. 'Ne možemo to komentirati. Nećemo komentirati ruske izvore', rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Juri Ihnat.

Ukrajina trenutno ima dva sustava protuzračne obrane Patriot: jedan je donirao SAD, a drugi su zajednički ustupile Njemačka i Nizozemska. Nije jasno koji je od tih sustava potencijalno oštećen, ali onesposobljavanje jednog od njih – čak i nakratko – moglo bi utjecati na sposobnost Ukrajine da obrani Kijev usred intenziviranja ruskih raketnih napada.

Rusija je već gađala sustave Patriot hipersoničnim projektilima, rekli su američki dužnosnici prošlog tjedna za CNN, jednom je to bilo 4. svibnja. Taj napad nije uspio, a Ukrajinci su uspješno presreli projektil prije nego što je uspio pogoditi Patriot, rekli su dužnosnici.

  • +5
Patriot Izvor: EPA / Autor: PAWEL SUPERNAK

Nakon opsežnog lobiranja Ukrajinaca da im se osigura sofisticirani sustav protuzračne obrane, SAD je 10 tjedana obučavao ukrajinske snage kako ga održavati i upravljati njime. Američki i zapadni dužnosnici bili su ugodno iznenađeni koliko su brzo Ukrajinci naučili upravljati Patriotom, koji je u travnju stigao u Ukrajinu. Drugi američki dužnosnik rekao je da je moguće da je raketa pogodila jednu od nekoliko komponenti Patriota.

Sustav Patriot ima šest glavnih komponenti: generatore, radarski set, kontrolnu stanicu, antene, lansirnu stanicu i rakete presretače. Veliko oštećenje jedne ili više komponenti moglo bi natjerati Ukrajinu da isključi sustav dok se ne popravi.

  • +7
Ukrajinska vojska u okolici Bahmuta Izvor: Profimedia / Autor: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Patriot ima snažan radar za otkrivanje nadolazećih ciljeva na velikim udaljenostima, što ga čini moćnom platformom protuzračne obrane sposobnom za presretanje balističkih projektila, ali radarska emisija neophodna za uočavanje prijetnji na daljinu također omogućuje neprijatelju da otkrije lokaciju sustava. Američki dužnosnici vjeruju da je ruska vojska uspjela uhvatiti signale koje je emitirao Patriot, što im je omogućilo da ciljaju sustav pomoću hipersonične rakete Kinžal.