State Department

Amerikanci od 11. travnja mogu birati oznaku roda 'X' na putovnicama

31.03.2022 u 18:13

Bionic
Reading

Amerikanci će od 11. travnja moći birati oznaku roda "X" u zahtjevu za izradu putovnice, objavio je u četvrtak State Department u povodu obilježavanja "Dana vidljivosti transrodnih osoba".

State Department je u lipnju prošle godine objavio da američki državljani mogu odabrati svoj rod kad podnose zahtjev, bez prilaganja medicinske dokumentacije.

"Državljani SAD-a će od 11. travnja moći odabrati X kao oznaku roda u zahtjevu za američku putovnicu, a opcija će postati dostupna za ostale oblike dokumentacije iduće godine", priopćio je državni tajnik Antony Blinken.

Ova promjena jedna je od nekoliko mjera koje je administracija predsjednika Joa Bidena objavila dan nakon što su republikanski guverneri Oklahome i Arizone potpisali zakone kojima se transrodnim sportašima zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojčice.

Oklahoma je postala 12. država koja je donijela zakon kojim se transrodnim djevojkama zabranjuje sudjelovanje i natjecanje u ženskom sportu u školi.

Prava transrodnih osoba gurnuta su u prvi plan kulturoloških ratova koji se odigravaju diljem Sjedinjenih Država posljednjih godina, zajedno s pitanjima kao što su reproduktivna prava.

"Administracija još jednom osuđuje širenje opasnih antitransrodnih zakonodavnih napada koji su uvedeni i usvojeni u državnim zakonodavnim tijelima diljem zemlje", navela je Bijela kuća u priopćenju o inicijativama koje će poduzeti kako bi se uklonile prepreke transrodnim osobama.

Inicijative uključuju olakšavanje putovanja, pružanje resursa transrodnoj djeci i njihovim obiteljima, poboljšanje pristupa saveznim uslugama i beneficijama te veću uključivost i vidljivost u saveznim podacima.

"Svaki Amerikanac zaslužuje imati slobodu da bude svoj. No previše se transrodnih Amerikanaca još uvijek suočava sa sustavnim preprekama, diskriminacijom i nasilnim djelima", objavila je Bijela kuća.