MIROVNA MISIJA

Amerikanci na Kosovo poslali novog zapovjednika i dodatnih 500 vojnika

20.07.2017 u 13:04

Bionic
Reading

Američka vojska u sastavu KFOR-a na Kosovu dobila je novog zapovjednika, brigadira Michaela Spragginsa, a primopredaja dužnosti obavljena je u bazi Bondsteel kod Uroševca

Kako prenose kosovski mediji, Spragginsu je zapovjedništvo nad američkim kontingentom KFOR-a u bazi Bondsteel predao dosadašnji zapovjednik, brigadir Corwin Lusk.

U pozdravnom govoru, Lusk je izjavio kako mir na Kosovu neće biti narušen, sa čime se složio i novi zapovjednik.

'KFOR je u proteklih 18 godina osigurao mir i sigurnost na Kosovu za sve, i to će se nastaviti i u budućnosti. Jedina stvar koju želim poručiti svima je kako su naše snage pripremljene za osiguravanje nacionalne stabilnosti i sigurnosti u svakom slučaju', poručio je Spraggins.

Novi zapovjednik američkih snaga u okviru KFOR-a naveo je kako je zahtjev za dodatan broj vojnika na Kosovu odluka koja mora biti donijeta na najvišoj razini.

'Vojnici KFOR-a na Kosovu imaju mandat da osiguraju sigurnost na Kosovu na osnovi Rezolucije 1244. KFOR zajedno s drugim međunarodnim faktorima, uključujući i EU, snažno podržava stabilnost i mir na Kosovu. Također, snažno podržavamo dijalog između Kosova i Srbije, jer je to jedini način za stabilnost', kazao je brigadir američke vojske.

  • +6
Prosvjedi nakon sporazuma Srbija-Kosovo Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Inače, KFOR je pojačao američke snage na Kosovu za još 500 vojnika te su te postrojbe odgovorne za sigurnost istočnog dijela Kosova.

Vojnici dolaze iz američkih saveznih država Arkansas, Teksas, Sjeverne Karoline, Oklahome, Kalifornije i New Yorka, a ovo je već 23. po redu rotacija američkih vojnika na Kosovu od 1999. godine.

Novi, pak, zapovjednik američkih snaga u sklopu Kosova dosadašnji je zapovjednik 39. pješačke brigade iz sastava Nacionalne garde Arkansasa.