GRAĐANSKI OTPOR

Amerikanci masovno bojkotiraju banke

09.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Američki prosvjednici poduzeli su prvi konkretan korak u borbi protiv nezajažljivih korporacija masovno zatvarajući osobne račune u komercijalnim bankama i prebacujući novac u neprofitne kreditne zadruge. Takvoj diverziji banaka dosad je pribjeglo najmanje 650.000 Amerikanaca, a trend se nastavlja

Kampanje bojkotiranja komercijalnih banaka u SAD-u na Facebooku početkom listopada pokrenula je Kristen Christian, 27-godišnja vlasnica umjetničke galerije iz Los Angelesa. Na stranici nazvanoj 'Bank Transfer Day' pozvala je Amerikance da do 5. studenog prebace novac kreditnim zadrugama, kako bi poslali snažnu poruku gulikožama u bankarskim foteljama da je prošlo vrijeme neometanog haračenja klijenata.

Kampanja je kulminirala upravo prošle subote, na navedeni datum, kada su pojedine kreditne zadruge produljile radno vrijeme kako bi mogle obraditi neočekivano velik priljev novih klijenata. Trend se, međutim, uvelike nastavlja zahvaljujući pojaprije intenzivnom medijskom praćenju dosad neviđenog bojkota komercijalnih banaka.

'Bila sam umorna… od novih bankovnih ponuda uz veće zaduživanje, od toga da nisam mogla doći do svog novca kada sam htjela, od toga da se moj novac koristi za financiranje rasipnog života bankara i kupnju poduzeća u problemima', tumači Kristen Christian tvrdeći da je na pokretanje kampanje nisu inspirirali prosvjedi s Wall Streeta, niti ih ona podržava.

Kako je Molly pobijedila Bank of America

Istovrsnu kampanju poveo je, međutim, i hakerski kolektiv Anonymous, a golemu podršku na društvenim mrežama privukla je i 22-godišnja aktivistica Molly Katchpole iz Washingtona, koja je pred kamerom presjekla bankovnu karticu zbog najave korporacije Bank of America o uvođenju nove mjesečne pristojbe od pet dolara svim korisnicima njihovih debitnih kartica. 

Princip protiv svinjarije

Američki mediji prenose brojne izjave građana koji su se odlučili odazvati pozivu aktivista i prosvjednika.

Umirovljena vojna časnica Claudia Jefferson (45), strastvenakorisnica društvenih mreža iz Atlante, tvitala je svoju namjeru dazatvori svoj račun kod Bank of America. 'Slažem se s drugim Amerikancimakada kažu da im je dosta', rekla jeJefferson za Reuters nazivajući povećanje bankovnih naknada uvredom,osobito nakon spašavanja banaka 2008. godine.

Patricia Scott (61) iz Seattlea također je prebacila račun ukreditnu uniju i o tome preko Twittera obavijestila prijatelje ipoznanike. Scott kaže da je takvu odluku donijela zbog 'svinjarije sovrhama domova američkih obitelji i porasta bankovnih naknada'. 'Izprincipa više ne želim podržavati takvu vrstu industrije', rekla jePatricia Scott.

Molly Katchpole postala je heroina američkih prosvjednika i aktivista nakon što je na stranici Change.org, koja donosi peticije i mobilizira društvene kampanje, objavila otvoreno pismo drugoj po veličini američkoj banki, Bank of America, uz zahtjev da odustane od mjesečne pristojbe. Mjesec dana nakon toga, uz 306.000 potpisa podrške inicijativi Molly Katchpole, banka je povukla pristojbu što su prosvjednici proslavili kao veliku pobjedu protiv korporativnog Golijata.

Prema podacima neovisne federalne regulatorne agencije za kreditne zadruge, National Credit Union Administration (NCUA), neprofitne kreditne unije raspolažu s gotovo milijardu dolara na računima koje kod njih ima 91 milijun Amerikanaca. Godišnje u zadrugama račun otvori oko milijun ljudi, što nije iznenađujuće s obzirom na to da one nude povoljnije kamatne stope i niže naknade od komercijalnih banaka.

Uhićenja u Citibanku
 
Glavna razlika između komercijalnih banaka i kreditnih zadruga jest u tome što potonjima upravljaju sami korisnici usluga, obično u početku okupljeni oko zajedničkog interesa (primjerice, učiteljske zadruge). Ovisno o poslovnom okruženju, djeluju pod različitim nazivima - kreditne unije, štedno – kreditne zadruge, kooperativne banke, kooperativne kreditne institucije... - u gotovo svim zemljama svijeta. Zadruge potiču štednje među članovima i odobravaju zajmove uz povoljne kamate, pa osim ekonomskog imaju i veliko socijalno značenje.

Bill Cheney
, predsjednik organizacije Credit Union National Association (CUNA), koja okuplja 7.400 kreditnih zadruga u SAD-u, navodi da od kraja rujna njihovim članicama prosječno pristupa oko 20.000 novih članova dnevno. Prošle subote, na 'Bank Transfer Day', zadruge su dobile oko 40.000 novih klijenata.

Prije nekoliko dana, CUNA je pak priopćila da je račune u zadrugama od kraja rujna otvorilo najmanje 650.000 Amerikanaca, donoseći novim financijskim institucijama oko 4,5 milijardi dolara.

Prosvjednici upozoravaju na činjenicu da su američke banke 2008. spašene novcem poreznih obveznika dok prosječni Amerikanci istovremeno trpe zbog posrnule ekonomije. Također, smatraju da pripadnici najbogatijeg jednog postotka stanovništva kroz poreze trebaju davati daleko izdašniji doprinos državnoj blagajni. 

Prošlog mjeseca, više od dvadeset prosvjednika uhićeno je u New Yorku zbog 'narušavanja privatnog posjeda' u uredima Citibanka. Oni tvrde da su jednostavno pokušali zatvoriti svoje račune.