VENECUELANSKI PREDSJEDNIK

'Amerikanci izazivaju prosvjede zbog naše nafte'

09.04.2014 u 11:47

Bionic
Reading

U intervjuu za londonski Guardian venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro optužio je administraciju Baracka Obame da stoji iza prosvjeda koji potresaju ovu južnoameričku državu

'Njihov je cilj dočepati se venecuelanske nafte', objasnio je svoje viđenje američkog interesa u Venezueli tamošnji predsjednik Nicolas Maduro, ne baš popularni nasljednik pokojnog Huga Chaveza. Maduro je optužio Amerikance da potiču prosvjede u Venezueli kako bi se stvorio 'ukrajinski scenarij u slow motionu' te da je zapravo riječ o 'revoltu bogatih'. Predsjednik Venezuele, koji je izabran prošle godine nakon Chavezove smrti, podsjetio je i da je SAD 2002. pokušao izvesti državni udar u njegovoj državi, koja inače ima najveće svjetske rezerve nafte.

'Pokušava se prodati priča svijetu da se kod nas događa nekakvo novo Arapsko proljeće', rekao je Maduro za Guardian o prosvjedima koji su započeli u veljači, potaknuti inflacijom i kriminalom. U prosvjedima je poginulo dosad 39 ljudi, a opozicija odbija sudjelovati u pregovorima s Madurovom vladom oko smirivanja situacije.

Američka administracija poriče svaku umiješanost u venecuelanske demonstracije, a zanimljivo je da je Amnesty International obje strane u prosvjedima optužio za kršenje ljudskih prava, a Human Rights Watch kritizirao samo Madurovu vladu ustvrdivši da se loše nosi sa situacijom. Katolička crkva također je kritizirala Madurovu vlast u ovim prosvjedima.


Predsjednik Maduro Guardianu je još izjavio da se 'Venezuela suočava s nekonvencionalnim ratom koji su Amerikanci usavršavali desetljećima', a u kojemu se na razne načine destabilizira vlast neke države', naročito kada je riječ o Južnoj Americi. 'Žele stvoriti još više ekonomskih problema kako bi došlo do nestašice osnovnih roba i još veće inflacije', objasnio je Maduro te nastavio: 'Potiču se i socijalni neredi i nezadovoljstvo kako bi stvorili sliku države u plamenu i kaosu, čime se opravdava međunarodna izolacija, a moguća je onda i vanjska vojna intervencija.'

Venecuelanski je predsjednik svoju zemlju opisao kao 'mjesto u kojem vladaju siromašni' te da 'bogati prosvjeduju, a siromašni slave svoje blagostanje'.

Prosvjedi u Venezueli započeli su zbog inflacije od 57 posto, koja je u međuvremenu stavljena pod kontrolu i iznosi 2,4 posto. Tijekom dvomjesečnih prosvjeda, 2.200 ljudi je uhićeno, od čega je oko 190 još u zatvoru.