NI OBAMA NI KONGRES

Amerika potonula u rekordno beznađe

Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Unazad dvije godine Obama i Kongres nisu lošije stajali nego što to danas pokazuju ankete. Tračak ekonomskog optimizma i nade u nova radna mjesta raspršila su se kao mjehur od sapunice. Amerikanci ne vjeruju više nikom. Ni predsjedniku, ni republikancima, ni demokratima

Statistike ne idu u prilog Obami koji je već naveliko započeo predradnje za svoju predsjedničku utrku iduće godine, no ne idu ni republikancima koji drže većinu u Kongresu. Problem su sve veće cijene goriva, notorna nezaposlenost, kakofonične debate oko toga može li se vlada uopće nositi sa svojim fiskalnim obvezama. Vjera u ekonomski oporavak pala je za 13 posto u samo mjesec dana i nacionalno raspoloženje je na najnižim granama u zadnjih dvije godine.

Obama ipak nije uspio doći na razinu svojih obećanja, no kritika nisu pošteđeni ni republikanci koji drže većinu u Kongresu. Čak 75 posto ispitanika smatra da loše obavljaju posao za koji su plaćeni. 57 posto drži isto za Obamu.

Tek 29 posto ih misli da će sadašnje rezanje deficita podbočiti američku ekonomiju, no stvar je više manje jasna gdje treba ponajprije uštedjeti. 45 posto ispitanih želi rezove u vojnom budžetu, a tek 17 u socijalnim davanjima odnosno 21 u programu zdravstvenog osiguranja Medicare. Potonji je, bez konkurencije, najveći i najradikalniji zahvat Obamine administracije, i u tu kućici američki predsjednik definitivno ima kvačicu jer šest od deset Amerikanaca smatra da je Medicare vrijedan svoje cijene.

Zanimljivo je da se republikanci i dobar dio demokrata slažu u suprotstavljanju administraciji koja želi povećati kvotu dozvoljenog zaduživanja. Bijela kuća pak napominje da bi nepodizanje gornje granice legalnog duga dovelo državu do financijskog kolapsa.

Ukratko, 70 posto ljudi smatra da država ide u krivom smjeru, a čak je podrška ratu u Libiji splasnula sa 50 posto na 39. U stranačkoj statistici demokrati ipak stoje nešto bolje. Generalno ih podržava 44 posto, dok je za republikance ta brojka 39.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi