VIŠE OD 500 PROMATRAČA

Američko ministarstvo pravosuđa nadgledat će izbore u 28 saveznih država

07.11.2016 u 18:16

Bionic
Reading

Službenici odjela za građanska prava američkog ministarstva pravosuđa u utorak će biti na biračkim mjestima u 28 saveznih država, pet više nego na izborima 2012., objavilo je u ponedjeljak to ministarstvo

U većinu tih saveznih država stići će službenici ministarstva pravosuđa koji nemaju zakonska prava pristupa biračkim mjestima zbog odluke Vrhovnog suda iz 2013. kojom im je ograničen nesputan pristup izborima.

Izbore u utorak promatrat će više od 500 službenika ministarstva, dok ih je 2012. bilo 780. Glasnogovornik ministarstva nije htio reći koliko će njih biti promatrači s punim pristupom.

Ovi izbori bit će prvi na kojima ministarstvo pravosuđa smije poslati svoje promatrače s pravom punog pristupa samo u one države u kojima je to dopušteno odlukama federalnih sudova. Takvih država je pet, a to su Aljaska, Kalifornija, Louisiana i New York, te Alabama, no kod nje se to odnosi samo na lokalne izbore.

Promatrači će se u ostale 24 države morati osloniti na lokalne i državne vlasti da im omoguće pristup biralištima.

Trump je tijekom kampanje upozoravao kako bi izbori mogli biti namješteni, te je svoje pobornike pozvao da obrate pažnju na bilo kakve nepravilnosti i znakove izborne prijevare u velikim gradovima.

'Kao i uvijek, naše osoblje će obaviti te dužnosti nepristrano, samo s jednim ciljem: omogućiti da svaki birač koji ispunjava uvjete može sudjelovati na izborima u opsegu kakvom ga određuje federalni zakon', priopćila je ministrica pravosuđa Loretta Lynch.

451576,451445,451271,451190