sjednica vlade

[FOTO] Plenković o odluci američkog Vrhovnog suda: 'Ova presuda neće utjecati na Hrvatsku. Zabrana ne vodi manjem broju pobačaja, ali on postaje opasniji po zdravlje žena'

30.06.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Ulazak Švedske i Finske u NATO jedna je od točaka sjednice Vlade, na početku koje se obratio premijer Andrej Plenković

'Iza nas su dani akada smo obilježili i Dan neovisnosti i Dan antifašističke borbe. Zahvaljujem ministri Piletiću i Malenici koji su bili u Brezovici', kazao je.

Osvrnuo se i na panedmiju. 'Imamo porast broja zaraženih, no imali smo sastanka s užim krugom stožera i dobili smo informacije. Ne događa se da se povećava broj hospitalizacija, ali smrti su uglavnom s covidom. Pozivmo na oprez sugrađane pogotovo one krhkog zdravlja', kazao je Plenković. Najavio je preporuke HZJZ-a da se krene s novih krugom cijepljenja početkom jeseni. 'Što se tiče mlađih, pratimo situaciju u svim europskim zemljama i nema zemlje koja sada uvodi neke strože mjere, svi prate situaciju', dodao je.

'Turistička sezona je u punom jeku', rekao je Plenković, dodavši da je Hrvatska ostvarila 24 milijuna noćenja, što je 94 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Osvrnuo se i na događaje u Bruxellesu, podsjetivši da je Hrvatska dobila pozitivno mišljenje za ulazak u eurozonu. 'formalna odluka će biti 12. srpanja i na taj način će se procedura završiti', kazao je, dodavši da i Hrvatska mora izmijeniti niz zakona što će biti na jesen.

'Ovo Europsko vijeće bilo je važno jer su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata. Po prvi put je uvrštena formulacija da je Vijeće spremno dati i BiH kandidacijski status pod uvjetom da ispuni najvažanije reforme, a među njima je i zimejna izbornog zakona', kazao je Plenković.

Podsjetio je i na pristupanje Schenegenu. 'Očekujem da ćemo postati članica schengenskog prostora s 1. siječnjem. To je 9,5 godina od našeg ulaska u EU', rekao je Plenković.

'Od tri agencije koje su narelevantnije, ova je agencija prema Hrvatskoj bila najkonzervativnija. Rijeđe je evaluirala što se tiče našeg kreditnog rejtinga, a sad ga je podigla za dvije stepenice... imat ćemo najbolji kreditni rejting ikada. Šeljemo poruku pouzdanosti investitorima, ulagačima i takvih će pouzdanih poruka biti još jako puno', rekao je Plenković.

Spomenuo se sastanaka s ribarskim sektorom, s predstavnicima nacionalnih loptačkih saveza, s predstavnicima Hrvatske zajednice općina.

Spoemnuo je i uhićenje Jovana Cvetnića, koji je priveden zbog ratnih zločina u Voćinu. 'Ovaj slučaj pokazuje da Hrvatska vodi računa o procesuiranju ratnih zločina', kazao je Plenković.

  • +10
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Govorio je o presudi Vrhovnog suda SAD-a i ukidanju prava na pobačaj. 'Mi kao HDZ se zalažemo za zaštitu života za koji smatramo da počinej začećem ali poštujemo pravo žene na izbor i zdravlje. Naša je želja da prekida života u Hrvatskoj bude što manje, no statistika i iskustva drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrana ne vodi manjem broju pobačaja, ali on postaje opasniji po zdravlje žena. Ova presuda neće utjecati na Hrvatsku. Kao što je nedavno rekao predsjednik Ustavnog suda Šeparović, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna Ustavu, kao i eventualni referendum kojim bi se ograničio pristup. Nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe o unošenju postojećeg prava u Ustav. Mi na to nećemo pristati', rekao je Plenković i pozvao oporbu da konstruktivno pristupe ovoj temi.

Komentirao je i ulazak Finske i Šveske u NATO. 'Jučer je usvojena deklaracija koja jasno govori o tome da se potvrđuje politika otovorenih vrata NATO i da su oni koji su bili na sastanku, a tamo je bio predsjednik RH... da je odlučeno da se pozovu Finska i Švedska da postanu članice NATO- S obzirom da je tu deklaraciju prihvatio i predsjednik, a ja sam pažljivo gledao da nema neka fusnota ili primjedba, onda je red i da Vlada pokrene postupak za sklapanje Protokola uz ugovor o pristupanju Finske i Švedske. Ono što je bila politika Vlade očito je postala i politika predsjednika, što je meni drago', kazao je Plenković.