nevidljivi lovac

Američki stručnjaci od dva F-35 stvaraju Franken-pticu

05.12.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Američke zračne snage objavile su da njihovi inženjeri pokušavaju obnoviti dva oštećena primjerka najmodernijeg lovca F-35. Plan je preurediti ih u jedan potpuno operativan nevidljivi lovac

Vojni inženjeri pokušavali su slične restauracije s drugim zrakoplovima, ali projekt stvaranja onoga što su stručnjaci za održavanje nazvali Franken-ptica prvi je među primjercima F-35, objavile su američke zračne snage. Za sastavljanje Franken-ptice - F-35A Lightning II - zračne snage okupile su 'tim iz snova', stručnjake Lockheed Martina, F-35 Joint Program Officea (JPO), 388. krila i Ogden Air Logistics Complexa. Jednom od aviona na kojima rade odvojio se stajni trap u lipnju 2020., a na motoru drugog F-35 izbio je požar još 2014. godine.

Procjenjuje se da je zrakoplov koji se zapalio pretrpio štetu u vrijednosti od 50 milijuna dolara, pri čemu su mu dvije trećine stražnjeg dijela trupa spaljene, prema tadašnjem izvješću zračnih snaga. Sada je priopćeno da pokušavaju zamijeniti oštećeni nos primjerka F-35 iz 2020. dijelovima mlažnjaka koji se zapalio.

'Svi dijelovi zrakoplova mogu se teoretski razdvojiti i ponovno spojiti, ali to nikada prije nije učinjeno. Ovo je prva F-35 Franken-ptica do sada. Ovo je povijest', rekao je Scott Taylor, vodeći strojarski inženjer Lockheed Martina. Taylor je naveo da tim za razvoj Franken-ptice pažljivo dokumentira projekt, nadajući se da će njihov rad uspostaviti standardne postupke popravka za druge modele F-35 u budućnosti.

Tim radi u zračnoj bazi Hill u blizini Salt Lake Cityja, a inženjeri su morali dizajnirati i izraditi 'posve novu, jedinstvenu i specijaliziranu' opremu i alate za obavljanje popravaka izvan tvornice F-35 u Teksasu. Sve to može stati u teretni kontejner Conex tako da se može transportirati i koristiti u druge svrhe u budućnosti, rekao je Taylor. Procjenjuje se da će za dovršetak projekta trebati oko pet godina, čak i s timom koji sada radi mjesecima ispred planiranog roka. Oformljen je u siječnju 2020., s prema Tayloru, posao bi trebao biti dovršen u ožujku 2025. godine.

Prema podacima Lockheed Martina, proizvodnja jednog F-35A košta oko 70 milijuna dolara. Naziv Franken-ptica također je referenca na lovce Franken-tigrove, koje je američka mornarica kupila kasnih 2000-ih. Inženjeri tvrtke Northrop Grumman stvorili su Franken-tigra zamjenom nosa F-5E izgrađenog za Švicarsku nosom modela F-5F, piše Insider.