PROCES BRDO - BRIJUNI

Američki potpredsjednik Biden dolazi u Zagreb!

12.11.2015 u 19:20

Bionic
Reading

Na zajednički poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, kao voditelja Predsjedničkog procesa Brdo - Brijuni, američki potpredsjednik Joe Biden sudjelovat će kao poseban gost na izvanrednom sastanku na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo - Brijuni koji će se održati 25. studenoga 2015. u Zagrebu, priopćeno je iz Ureda hrvatske predsjednice

Proces 'Brdo - Brijuni' zajednički su potaknule Slovenija i Hrvatska s ambicijom da se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promiču regionalna suradnja i rješavanje otvorenih pitanja te tako pridonese daljnjoj stabilizaciji prilika u Jugoistočnoj Europi.

Tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov slovenski kolega Borut Pahor pokrenuli su 2013. inicijativu godišnjeg okupljanja predsjednika država Jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije, a ta hrvatsko-slovenska inicijativa nastala je na temelju tzv. procesa Brdo, da bi Josipović potom objavio integraciju dvaju neovisnih regionalnih procesa u jedan, pod nazivom Brdo - Brijuni.

Strateški dijalog političkih čelnika zemalja europskog jugoistoka u ovom formatu počeo je u Zagrebu 1. srpnja 2013., na dan kada je Hrvatska ušla u EU, a nastavljen je 25. srpnja iste godine na Brdu kod Kranja skupnim sastankom s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom koji je tada rekao da 'Francuska planira u idućim godinama igrati aktivniju ulogu u Jugoistočnoj Europi'.