UPOZORAVAJUĆE IZVJEŠĆE

Američki obavještajci: Rusi mogu voditi rat s minimalnim gubicima

27.06.2017 u 06:40

Bionic
Reading

Rusija je u stanju ratovati s minimalnim gubicima i ekonomskim troškovima, navodi se u izvješću ravnatelja američke Nacionalne obavještajne zajednice od 11. svibnja koji je ovih dana objavljen na službenim stranicama agencije

'Moskva je pokazala da može održavati zanemarive snage na visokom tempu operacija u slobodnom, ekspedicijskom formatu, koji minimaliziraju ruske gubitke i ekonomske troškove. Moskva, najvjerojatnije, koristi svoju intervenciju u Siriji zajedno s pokušajima profitiranja od straha od jačanja ISIL-a i prijetnji ekstremizma za jačanje svoje uloge na Bliskom istoku', stoji u izvješću ravnatelja Dana Coatsa.

Američka obavještajna zajednica, također, smatra da će Moskva nastaviti smatrati prioritetom modernizaciju vlastite obrambene industrije zemlje.

'Kremlj će, očigledno, nastaviti smatrati modernizaciju obrane glavnim nacionalnim prioritetom, bez obzira na kumulativni efekt niske cijene nafte, sankcija i sustavnih problema vezanih za gospodarstvo. Moskva istražuje široki spektar nuklearnog i asimetričnog potencijala za postizanje kvalitetnog pariteta sa SAD. To će Moskvi dati više opcija za suprotstavljanje američkim snagama', ističe se u izvješću.

Ovo godišnje izvješće naziva 'Procjena globalnih prijetnji' objavljeno je 11. svibnja i pročitano pred Kongresom. Valja napomenuti kako američka Nacionalna obavještajna zajednica u sebi objedinjuje cjelokupnu američku obavještajnu zajednicu, a njezin ravnatelj je savjetnik predsjednika, koji rukovodi izvršenjem Programa obavještajne zajednice.

Ta organizacija osnovana je 2002. godine kao jedna od mjera za povećanje sigurnosti SAD-a od terorističkih prijetnji. Kao razlog za reorganizaciju američke obavještajne zajednice poslužio je teroristički napad 11. rujna 2001. godine.