FBI ISTRAŽUJE KEMIKALIJE

Američki mornarički veteran uhićen zbog slanja zatrovanih pisama Trumpu i Mattisu

04.10.2018 u 10:05

Bionic
Reading

FBI je u srijedu uhitio američkoga mornaričkog veterana pod sumnjom da je visokim američkim dužnosnicima poslao pisma za koja se strahovalo da sadrže otrov ricin, priopćeno je iz ureda tužitelja u Salt Lake Cityju.

Tridesetdevetogodišnji William Clyde Allen uhićen je u svome domu u Loganu (Utah) i protiv njega će u petak biti podignuta optužnica, rekla je glasnogovornica tužiteljstva.

Allen je pod istragom zbog pisama poslanih dužnosnicima Pentagona i predsjedniku Donaldu Trumpu, priopćio je drugi izvor.

Američki su dužnosnici u srijedu priopćili da je odmah odbačena mogućnost da je riječ o terorističkom činu u slučaju u kojemu su u ured za sortiranje pošte u Pentagonu dostavljene omotnice koje su bile pozitivne na ricin.

Glasnogovornica Pentagona rekla je da je testiranje na ricin bilo pozitivno zbog sjemenki ricinusa koje su bile u omotnici, a ne samoga smrtonosnog otrova.

Ricin je prirodni sastojak biljke ricinusa, ali tek se preradom pretvara u biološko oružje. Ricin može uzrokovati smrt za 36 do 72 sata od izlaganja količini veličine glavice pribadače i za njega nema poznatog protuotrova.

Jedno od pisama bilo je naslovljeno na američkoga ministra obrane Jima Mattisa, a američka tajna služba priopćila je da istražuje 'sumnjivu omotnicu' naslovljenu na Trumpa koja je je primljena u ponedjeljak, premda nikad nije ušla u Bijelu kuću.

FBI je priopćio da istražuje 'potencijalno opasne kemikalije' u Loganu koji je oko 106 m sjeverno od Salt Lake Cityja.

Allen je služio u mornarici od listopada 1998. do listopada 2002.

  • +7
James Mattis u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL