nervni otrov

Francuska, Njemačka, SAD i Kanada podupiru Britance: Pozivamo Rusiju da preda sve informacije o novičoku

06.09.2018 u 19:44

Bionic
Reading

Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Kanada su u zajedničkoj izjavi istaknule da 'potpuno vjeruju' zaključcima britanske policije u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri nervnim otrovom novičokom

"Imamo puno povjerenje u britanske zaključke po kojima su dvojica osumnjičenih ruski vojnoobavještajni časnici (...) i ta je operacija sigurno odobrena s vrha (ruske) vlade", izjavile su četiri zapadne zemlje u priopćenju Downing Streeta, dan nakon izdavanja europskih uhidbenih naloga za tu dvojicu.

"Pozivamo Rusiju da OPCW-u (Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja) preda sve informacije o svom programu za novičok", dodaju.

London je u četvrtak ocijenio ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju, na jugozapadu Engleske. Dan ranije, britanska premijerka Theresa May je u parlamentu izjavila da su napad izvela dvojica časnika ruske vojnoobavještajne službe (GRU).

"Već smo donijeli zajedničke mjere kako bismo suzbili djelatnost GRU-a putem izgona svih neprijavljenih obavještajnih agenata", ističu zemlje potpisnice, smjerajući na izgon ruskih diplomata nakon trovanja Skripalovih.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zaključci britanske istrage "dodatno nas učvršćuju u nakani da nastavimo raditi na sprječavanju neprijateljske djelatnosti stranih obavještajnih mreža na našim teritorijima", ističu.

Downing Street dodaje da je May o tome razgovarala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s američkim Donaldom Trumpom, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.